Deşi lebedele care iernează în România sunt apariţii superbe pe lacuri, unele au ajuns, din păcate, ținta răufăcătorilor.

Mai multe păsări din această specie ocrotită de lege au fost împuşcate pe lacul Gilău din judeţul Cluj şi unele au fost chiar otrăvite.

Trei exemplare rănite au fost duse de urgenţă la centrul de reabilitare a animalelor sălbatice din Târgu Mureş, însă una dintre lebede a murit în câteva ore. Imediat au fost sesizate şi autorităţile.

Ornitologii au anunţat oamenii legii imediat ce au găsit lebedele în stare gravă. Mai mulţi jandarmi au patrulat în zona lacului Gilău, însă până acum nu au fost găsiţi vinovaţii.

Specialiştii spun că două lebede au fost împuşcate, cel mai probabil cu arma cu alice, iar una dintre ele a fost otrăvită.

Iulia Vizi, reprezentantul Asociației „Grupul Milvus”: „A fost semnalată în judeţul Cluj, o lebădă care se comportă în mod anormal, gâtul ei fiind deformat şi neputând să stea în picioare. Lebăda a ajuns la Târgu Mureş. Suspiciunea a fost de otrăvire. Din păcate, în cursul nopţii, o altă lebădă a fost dusă la Univesritatea din Cluj Napoca, unde colegii, la o radiografiere, au constatat o rană provocată de alice”.

Păsările au fost examinate de veterinar, dar după câteva ore de suferinţă, una dintre păsări a murit.

Celelalte două primesc tratament la specialiştii din Târgu Mureş.

Ornitologii sunt revoltați de cele întâmplate

Iulia Vizi, reprezentantul Asociației „Grupul Milvus”: „Nu putem înţelege care este rostul ca oamenii să vâneze sau să otrăvească animalele sălbatice, ele reprezintă patrimoniu naţional, sunt ceva de care ar trebui să fim mândri, lebedele de vară vin să ierneze din zonele nordice în România”.

Cum lacul Gilău nu a îngheţat, zeci de lebede au rămas peste iarnă în zonă, pentru că reuşesc să îşi găsească hrană. Mai mult, graţioasele înaripate sunt şi o atracţie pentru turişti.

Daroczi Szilard, ornitolog: „Iernează la noi un număr mare, cu precădere exemplare din Polonia, Belarus, Estonia. Unele populaţii nu migrează din România şi petrec în zona noastră, în zona lacurilor neîngheţate. Pe lacuri şi fluvii mari”.

Lebedele sunt, teoretic, protejate de lege, însă puţine anchete se sfârşesc şi cu găsirea şi pedepsirea vinovaţilor, arată stirileprotv.ro coral