În a doua zi după instaurarea stării de alertă, arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie Petrescu a împărtăşit mai mulţi copii pe treptele din faţa catedralei Sf. Petru şi Pavel din Constanţa, folosind acelaşi potir şi aceeaşi linguriţă, sfidând orice lege sau regulă impusă în această perioadă pentru siguranţa cetăţenilor.

În dimineaţa zilei de sâmbătă, 16 mai, ÎPS Teodosie şi mai mulţi preoţi au oficiat o slujbă de împărtăşire a credincioşilor veniţi în faţa catedralei arhiepiscopale. Nici de această dată, ierarhul nu s-a dezis de la sfidarea legii şi, din nou, punerea în pericol a vieţilor enoriaşilor.

Femei cu copii de mână sau în braţe se înghesuie pe treptele bisericii pentru a primi împărtăşania arhiepiscopului Tomisului, care se arată extrem de fericit să folosească aceeaşi linguriţă din acelaşi potir. (video mai jos)

Împărtăşiţii au fost şterşi la gură cu acelaşi prosop în care, din când în când, era curăţată şi linguriţa.

Amintim că Sinodul Bisericii Ortodoxe Române (BOR) a decis ca „împărtășirea comună a credincioşilor în timpul Sfintei Liturghii, în vreme de pandemie, va fi hotărâtă după data de 1 iunie 2020“, acest ritual fiind deocamdată interzis.

Deşi regulamentul stării de alertă, dar şi cel transmis de BOR impune ca la slujbele săvârşite în afara lăcaşurilor de cult, distanţa între credincioşi să fie de 2 metri în orice direcţie, Teodosie şi preoţii săi se comportă ca şi când nu există pandemie.

Ierarhul şi aghiotanţii săi văd că oamenii nu respectă distanţa de siguranţă şi că unii dintre ei nici nu poartă măşti de protecţie, însă nimeni nu intervine pentru a le impune oamenilor să se depărteze unul de celălalt.

Mai mult, fără a purta mănuşi, oamenii proaspăt împărtăşiţi sunt lăsaţi să bage mâinile într-un bol aurit de unde iau bucăţi de pască.

Potrivit recomandărilor transmise de Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP), ca precauții speciale, în biserici “se va evita oferirea/primirea împărtășaniei în condițile în care nu se pot asigura lingurițe și pahare de unică folosință“. În luna martie, INSP transmitea o poziţie oficială în care este declarat că linguriţa prin care se transmite o cantitate de vin la mai multe persoane, din acelaşi vas şi prosopul cu care aceste persoane sunt şterse apoi la gură, transmite virusul Covid-19 ca oricare alte obiecte. ÎPS Teodosie nu este la prima sfidare a regulilor şi legii. Amintim că în luna martie, în plină stare de urgenţă, pe aceleaşi trepte ale catedralei arhiepiscopale, ierarhul a împărtăşit zeci de persoane folosind aceeaşi linguriţă şi acelaşi potir.

coral