Lucrările pe cei 4,5 km de autostradă și 4,7 km de drum de legătură cu patru benzi ai tronsonului Ungheni – Târgu-Mureș din Autostrada Transilvania (A3) avansează într-un ritm bun, apreciază Asociația Pro Infrastructură (API).

Lucrările au început în luna iulie și au progresat considerabil, în special pe zona de săpături și terasamente, dar și la podețe sau coloane forate pentru viitoarele structuri.

"Cel mai probabil în această toamnă vom vedea sectoare întinse cu asfalt pus în operă. Dacă menține ritmul bun de lucru și numeroasele rețele de utilități electrice vor fi relocate în timp util, constructorul Strabag are șanse bune să finalizeze șantierul până la finalul anului 2021, conform termenului contractual.

Solicităm CNAIR să se implice activ în operațiunile de relocare a utilităților problematice și să recepționeze cu prioritate studiul de fezabilitate pentru continuarea acestui proiect cu primul tronson al Autostrăzii 8 Târgu-Mureș – Iași- Ungheni, cei 10 km dintre Târgu-Mureș și Acățari", conform API.

Proiectul Autostrăzii Transilvania (Braşov – Borş), parte din A3, a început în 2004, în baza unui contract – estimat inițial la 1,5 miliarde de euro, ulterior ridicat la 2,2 miliarde, iar apoi la 7 miliarde – încheiat cu compania americană Bechtel, ce trebuia executat până în 2012.

Acesta a suferit modificări, fiind reziliat în 2013. Pentru 12,5% din autostradă statul a plătit Bechtel 1,2 miliarde de euro. A3 a fost împărțită inițial de autoritățile române în două proiecte independente, București – Brașov și Brașov – Cluj – Borș, lungimea sa totală fiind de 584 km.

coral