Amărât şi bine bătut, Ioan Rostaş, un bărbat de 52 de ani din comuna turdeană Viişoara, aşteaptă să fie poftit în cabinetul de consultaţii al I.M.L.Cluj. Mărturiseşte că, în urmă cu trei zile, fiind plecat la cumpărături, nepoata lui în vârstă de 13 ani – recent măritată, după obiceiul ţigănesc, dar cu soţul plecat la muncă în Occident – a fost violată de un rom de 17 ani din comună, supranumit Prinţu`. Iar pentru că l-a reclamat pe acesta la poliţie a încasat, de la tânăr şi de la tatăl său, o bătaie soră cu moartea, chiar în propria sa casă!

Luni, 3 august, Ioan Rostaş, de profesie paznic la o firmă de vânzare a fructelor, spune că şi-a crescut nepoata încă de când aceasta avea un an, micuţa fiind abandonată de părinţi imediat după naştere. Între timp, ajunsă la “maturitate”, vârsta de 13 ani, a căsătorit-o pe nepoată, după obiceiul romilor, cu un băiat bun din comună, în vârstă de 16 ani.

Doar că acesta, purtat de valurile vieţii, a fost nevoit să plece la muncă, în Vest, împreună cu tatăl său şi nu a putut să-şi îndeplinească datoria de bărbat faţă de frageda sa mireasă. Aşa că rolul soţului a fost preluat, cu forţa, de Prinţu`, un rom însurat în vârstă de 17 ani care, profitând de lipsa unchiului, a intrat  în casa acestuia, cu gânduri scârbavnice.

“Mi-a spus fata, plângând, când m-am întors cu soţia de la cumpărături, că i-a sucit mâna şi a avut contact sexual cu ea, fără să poată să i se împotrivească. Eu am vrut să vin cu ea imediat la Cluj, la IML, cum m-a sfătuit poliţia după ce am reclamat fapta, dar n-am avut bani să angajez o maşină, aşa că am mai aşteptat, mai ales că tatăl băiatului mi-a spus că o să supună situaţia judecăţii ţigăneşti. Pe deasupra, Prinţu` a fost şi el chemat acolo şi a dat declaraţie, dar a spus că fata l-a poftit la ea,şi că a fost sex consimţit de ambele părţi. Dar vă spun sincer, e un lucru total neadevărat fiindcă, de-ar fi fost aşa, fata nu ar fi plâns în aşa hal şi nu ne-ar fi spus ce-a păţit. Însă, la câteva minute după ce ne-am întors de la poliţie, au năvălit peste noi violatorul şi tatăl lui, care m-au luat la bătaie numai cu pumni în cap. Apoi, după ce s-au săturat de bătaie, au plecat la casa lor”.

Bărbatul spune că, în continuare, s-a deplasat la Urgenţa Spitalului din Câmpia Turzii, dar nu s-a putut prezenta la “raze”, cum i-au recomandat medicii de acolo pentru că, nefiind angajat cu acte nu deţine asigurare şi, în consecinţă, nici medic de familie, plus că nota de plată a radiografiei ar fi fost în jur de două sute şi ceva de lei… Aşa că a venit abia după trei zile la I.M.L.Cluj, şi de unul singur, convins fiind că poliţia a luat în considerare plângerea făcută de fată, chiar după consumarea actului sexual. Este poftit, curând, în cabinetul de consultaţii şi se întoarce, după circa zece minute, cu un certificat în care legiştii i-au recomandat trei zile de îngrijiri.

Mărturiseşte acesta, înainte de a părăsi sediul instituţiei medicale clujene: “Nu-i las pe cei doi şi merg împotriva lor până-n pânzele albe. Eu nu merg pe mâna legilor ţigăneşti, a staborului – cum vrea socrul şi soţul fetei – ci pe cea a legilor româneşti! Ce-mi pare rău acuma este faptul că n-am reuşit să ajung cu nepoata la Cluj chiar atunci, să-i recolteze substanţă, aşa cum m-au sfătuit poliţiştii, dar vă repet: n-am avut în casă niciun ban! Chiar şi astăzi, am venit de la Viişoara prin bunăvoinţa unui vecin, care şi-a făcut pomană cu mine şi m-a adus cu maşina lui”!

Sorin Grecu    

coral