Se scumpește pâinea. Cu cât vom plăti mai mult

Toate sectoarele din industria alimentară sunt afectate de criza de coronavirus și chiar dacă prețurile de la poarta dermelor sunt în scădere, acest lucru nu se vede în coșul de cumpărături al consumatorului, pentru că hipermarketurile nu au scăzut deloc prețurile. Așa se face că în curând vom asista la o scumpire consistentă a produselor de panificație.

Industria alimentară, grav afectată

Fermierii au atras atenția autorităților asupra dificultăților pe care le întâmpină din cauza izbucnirii crize sanitare provocate de coronavirus. Aceștia nu au unde să își vândă marfa, care de altfel este excedentară, iar pentru ceea ce pot vinde, totuși, nu primesc mare lucru.

Acest lucru se întâmplă și pentru că piața este asaltată de produse de import, cum sunt cele din Polonia, potrivit unui comunicat al Sindalimenta, Sindicatul din industria alimentară.

Fermierii s-au plâns și de faptul că jumătate din toată producție nu poate fi vândută, așa că singura modalitate de a o valorifica este congelarea, potrivit România Tv.

Astăzi industria alimentară este grav afectată pentru că exporturile sunt blocate, piață HORECA nu mai există, iar piață locală este invadată cu marfă, în special din Polonia, la prețuri sub costurile de producție. Circa 50% din producție nu se poate valorifica și se congelează. Din păcate, producția nu se poate opri când discutăm de animale vii, iar spațiile de congelare nu sunt suficiente. Multe fabrici construite pe fonduri europene au fost sau vor fi închise din cauza scăderii cererii de produse”, s-au plâns fermierii.

Totodată, fermierii au avertizat că din cauza secetei producția agricolă de grâu este puțină, așa că pâinea și toate produsele de panificație își vor mări prețul în următoarea lună chiar și cu 25%.

„Aceste creșteri vor continua, având în vedere producția agricolă slabă din acest an. În lipsa unui plan concret la nivelul guvernului, ne așteptăm că prețul produselor de panificație să crească cu peste 25% în următoarea lună. Atragem atenția că cea mai mare partea a cerealelor se utilizează în furajarea animalelor, ceea ce impacteaza asupra producția de alimente”, arată fermierii.

coral