Sosesc tramvaiele de la Astra Arad, unul după celălalt. Media9 v-a informat în exclusivitate despre sosirea primului, în 27 aprilie. Al doilea tren electric urban a ajuns în depoul Companiei de Transport Public (CTP) Cluj în luna mai, iar zilele acestea va ajunge și al treilea. 

24 de tramvaie urmează să livreze Astra Vagoane Călători către Cluj. Conducerea companiei arădene a afirmat că toate vehiculele vor sosi până în vara anului viitor.

De ce nu circulă încă niciunul dintre tramvaiele noi pe șinele din Cluj? La această întrebare a răspuns Liviu Neag, directorul general al CTP. “Primul tramvai trebuie să treacă printr-o serie de verificări, care urmează să fie făcute de producător. Așteptăm să vină o echipă de 4-5 specialiști de la Astra Vagoane Călători Arad. Ei nu au putut ajunge mai devreme din cauza pandemiei, nu au vrut să se cazeze la hoteluri. Până la urmă, ne-au anunțat că au decis să închirieze cu totul o pensiune din jurul Clujului și vor începe testele în câteva zile”, a explicat Neag.

Cel mai spectaculos este testul de frânare. Tramvaiul va fi umplut până la refuz cu saci de nisip pentru a se face măsurători privind capacitatea de frânare. În acest context, mai durează câteva săptămâni până să vedem noile tramvaiul prin oraș.

Astra Vagoane Călători Arad a fost declarată câştigătoarea licitaţiei organizate de Primăria Cluj-Napoca privind livrarea a 24 de tramvaie noi. Valoarea totală a contractului-cadru se ridică la aproximativ 40 de milioane de euro. Preţul unui singur tramvai este de circa 1,95 milioane de euro. Cea mai mare parte a banilor necesari pentru această achiziţie provin din fonduri europene nerambursabile. Arădenii au mai livrat Clujului, în trecut, și troleibuze.

Tramvaieul arădean este produs în cooperare cu firma Siemens şi are un design modern. Vehiculul poate transporta 300 de călători, din care 120 de pe scaune. Are toate dotările moderne, inclusiv rețea de internet wireless și consum redus de energie.

Clujul mai are patru tramvaie mov moderne, marca PESA, din Polonia, cumpărate în 2012. Și atunci a existat un contract cadru și urma să se cumpere 12 tramvaie, dar comanda s-a oprit la patru bucăți.

coral