Anca Alexandrescu a publicat pe Realitatea din PSD, site pe care îl controlează, un articol în care anunță posibilă arestare a Vioricăi Dancila. Alexandrescu a lucrat în calitate de consilieră principală a lui Dăncilă, fiind trimisă în această poziție de Liviu Dragnea pentru a controla activitatea fostului premier PSD. DNA a cerut PSD documente legate de achizițiile din vremea campaniei prezidențiale de anul trecut, a confirmat și purtătorul de cuvânt al partidului Lucian Romașcanu. Precizările sale vin după ce în spațiul public au apărut informații despre discuțiile pe această temă în cadul unei întâlniri infomale a partidului.

Surse social-democrate au precizat pentru Europa Liberă că documentele solicitate de DNA au fost trimise săptămâna trecută, în ziua de marți, către procurori. Adresa pe numele PSD venise în urmă o săptămâna. Din informațiile obținute de Europa Liberă, controlul procurorilor DNA asupra finanțelor PSD a început în martie, când o solicitare a fost făcută către Autoritatea Electorală Permanentă (AEP).

„Pe 6 martie a venit solicitarea către Autoritatea Electorală Permanentă, după ce AEP și Curtea de Conturi au finalizat controlul asupra activității financiare a PSD în 2018. Acolo s-au descoperit mai multe nereguli, care au fost prezente în raportul Curții de Conturi”, au declarat surse politice.

Europa Liberă a scris în exclusivitate în ianuarie despre problemele existente în contabilitatea PSD în timpul mandatului lui Liviu Dragnea. Curtea de Conturi a descoperit că partidul a închiriat avioane private pentru vizitele externe fără să precizeze cine a beneficiat de aceste călătorii, a angajat o firmă de bodyguarzi, a plătit unei firme de case pentru mitingul „tricourilor albe”, dar au existat și nereguli privind modul în care s-au înregistrat cheltuielile în contabilitate.

Fostul trezorier al PSD din epoca Dragnea, Mircea Drăghici, este trimis în judecată pentru delapidarea și folosirea subvenției în scop personal. Procurorii susțin că deputatul a închiriat o vilă pentru partid, scopul real fiind de a achiziționa în nume personal. Mircea Drăghici a renunțat la sumele plătite în avans pentru vilă în București după ce DNA a demarat acțiunea împotriva sa.

El a fost propus anul trecut să preia șefia Autorității Electorale Permanente, dar PSD a renunțat la ideea după ce în presă au apărut dezvăluiri despre modul în care era cheltuită subvenția de social-democrați.

De asemenea, tot din cauza lui Mircea Drăghici și a Vioricăi Dăncilă, PSD a avut probleme cu rambursarea sumelor cheltuite la europarlamentare. Subiectul a declanșat un scandal în partid, iar Rovana Plumb a pierdut funcția de comisar european.

„Solicitările DNA nu vizează campania prezidențială”, au declarat pentru Europa Liberă surse din PSD. Președintele interimar al social-democraților și-a informat colegii ieri, în cadrul întâlnirii informale de la Constanța cu organizațiile din sudul țării, că procurorii DNA au solicitat documente de la partid. Cu toate acestea, conducerea interimară a PSD le-a spus șefilor de organizații că este vorba de campania prezidențială din 2019, vizați fiind Viorica Dăncilă și Mihai Fifor, fostul secretar general al partidului.

Autoritatea Electorală Permanentă nu a găsit însă probleme în finanțarea campaniei de la prezidențiale, rambursarea către partid fiind făcută în proporție de aproape sută la sută.

PSD a rămas cu datorii după prezidențiale, Europa Liberă dezvăluind că fostul consultant al Vioricăi Dăncilă, Anton Pisaroglu, solicită actualei conduceri să plătească facturile din campanie, altfel partidul urmează să fie dat în judecată. Surse social-democrate au precizat că datoria către firmele lui Pisaroglu se ridică la aproape cinci milioane de euro. De asemenea, există datorii și către firma lui Mihai Volintiru, care se ridică și ele la aproape 7 milioane de lei.

Social-democrații au încasat în 2019 aproape 144 de milioane de lei ca subvenție de la bugetul de stat (aproximativ 30 de milioane de euro). Conform datelor raportate de partid către Ministerul de Finanțe, în 31 decembrie 2018 exista un excedent de 50 de milioane de lei (aproximativ 10 milioane de euro). Cu toate acestea, la începutul acestui an, PSD nu a putut să-și plătească angajații deoarece conturile erau goale după campaniile de la europarlamentare și prezidențiale.Suma încasată de PSD anul trecut reprezintă cea mai mare sumă primită de un partid parlamentar din bugetul de stat.

După aprobarea noului buget de stat, în conturile PSD vor intra anul acesta peste 85 de milioane de lei (aproximativ 17,7 milioane de euro). coral