News Flash:

Virgil Lazar, cel mai vechi ziarist clujean, primeste maine titlul de Cetatean de Onoare al Clujului

5 Iunie 2013
2217 Vizualizari | 0 Comentarii
Virgil Lazar
Cel mai vechi ziarist din Cluj, Virgil Lazar, primeste maine titlul de cetatean de onoare al judetului Cluj, de la Consiliul Judetean.

Ceremonia publica are loc maine la ora 11 si vine dupa ce deliberativul judetean a aprobat in cadrul sedintei din data de 29 aprilie 2013 acordarea Titlului de Cetatean de onoare al Judetului Cluj -"Clujean de onoare" cunoscutului jurnalist.

Virgil Lazar
are peste 80 de ani. Este considerat cel mai vechi si mai experimentat jurnalist din bransa gazetarilor din Cluj, breasla in care a activat aproape o jumatate de secol, intre anii 1950 si 1999, pentru aceeasi publicatie: „Romania Libera". Dupa 1999 a continuat activitatea de ziarist in calitate de colaborator.

In anul 1952 Virgil Lazar refuza propunerea facuta de lingvistul Dimitrie Marcea de a studia in URSS si devine student la Institutul Agronomic din Timisoara, pastrandu-si calitatea de corespondent salariat al Romaniei Libere. De altfel, de-a lungul vastei sale cariere jurnalistice,  Lazar a activat la diferite publicatii si radiouri raspandite pe teritoriul intregului Ardeal: jurnalistul colaboreaza la revistele Drapelul rosu din Timisoara (rubrica „Cutia cu scrisori"), Magazin international (rubrica „Bioagricultura in actualitate", 2002-2004), Tribuna Ardealului (rubrica „Blitz", 1993-1995), Magazin, Scrisul Banatean, Familia, Transilvania, Steaua, Tribuna si Tribuna Ardealului (1993-1995), precum si la radiourile Radio Timisoara si Radio Europa Libera (dupa 1989).


In ceea ce priveste activitatea jurnalistica de pe teritoriul judetului Cluj, pe langa publicatiile amintite mai sus, dupa 1989, Lazar a mai colaborat cu cotidianul ZIUA de CLUJ, iar din in anul 1993, a contribuit la aparitia cotidianului de orientare democratica "Tribuna Ardealului", unde, in calitate de redactor-sef, a semnat sute de articole cu pseudonimele V. Lasleanu, V. Arbore, V. Sibianu si V. Sighisoreanu.

"Analizand retrospectiv intreaga sa cariera si opera jurnalistica, domnul Virgil Lazar reprezinta o adevarata enciclopedie vie a presei romanesti in general, si a celei clujene in special", arata CJ Cluj in hotararea aprobata in aprilie. Acesta i-a cunoscut personal pe toti conducatorii Romaniei din perioada ante-decembrista - Regele Mihai I, Gheorghe Gheorghiu-Dej, Nicolae Ceausescu, luand totodata contact si cu alte figuri proeminente ale spiritualitatii romanesti, precum Octavian Paler, Iosif Constantin Dragan, Adrian Marino, Radu Stanca sau Doina Cornea. Toate interactiunile sale cu aceste personalitati, dar si prezentarea unor situatii de viata caracteristice regimurilor dinainte de Revolutie, sunt intalnite in cartea sa autobiografica „Radiografia unui timp apus", aparuta sub egida Institutului de Istorie Orala al Universitatii „Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca, scrie ziuadecj.ro.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

ceremonia virgil lazar romania libera tribuna ardealulu cj cluj
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2020 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.3257 (s) | 23 queries | Mysql time :0.012768 (s)