Vascar este o companie producatoare de mezeluri si conserve, cu capital 100% romanesc. Produsele sale sunt distribuite sub brandurile Vascar si Moldova in Bucate, prin intermediul marilor retaileri precum Carrefour, Kaufland, Auchan si Cora, dar si in magazine traditionale partenere din toata tara. Compania are o fabrica de procesare la Vaslui si 21 de magazine proprii in regiunea Moldovei. Vascar a sarbatorit de curand 37 de ani de activitate, ocazie cu care am stat de vorba cu Directorul General, Vlad Ciuburciu.

Care sunt cele mai cunoscute si mai apreciate produse Vascar?

Gama Alege Natural, fara E-uri, de la Moldova in Bucate este poate cea mai apreciata de catre clienti la nivel national. Sunt produse din ingrediente 100% naturale, fara E-uri sau conservanti. As enumera aici Muschiul file crud-uscat si Ceafa file crud uscata. Sunt produse pe care e bine sa le ai oricand la indemana, pentru un sandvis sau o gustare rapida si sanatoasa.

Cum a fost anul 2020 pentru compania Vascar? Care a fost impactul epidemiei de coronavirus?

Vlad Ciuburciu: Anul trecut a fost unul dificil, cu multe provocari. Am avut costuri mai ridicate de productie din cauza masurilor sanitare suplimentare, insa am reusit sa mentinem trendul ascendent de crestere anuala. Compania a inregistrat venituri de 22,8 milioane de euro, cu 13% mai mult fata de anul precedent. Pentru anul in curs, estimam o crestere a cifrei de afaceri in jurul a 5 procente fata de anul anterior si avem in plan investitii de 3 milioane de euro in modernizarea fabricii si a magazinelor proprii din regiunea Moldovei.

Care este bugetul alocat investitiilor?

Ciuburciu (Vascar): In ultimii 5 ani, am investit 5 milioane de euro in retehnologizare si modernizare, dintre care 1,5 milioane de euro anul precedent, la care se adauga cele 3 milioane de euro mentionate anterior. Investim continuu pentru a oferi produse inovatoare din carne, de calitate superioara. De asemenea, investim in consolidarea firmei in mod sustenabil si dorim sa oferim atat clientilor, cat si angajatilor si partenerilor o viziune de ansamblu, transparenta, asupra activitatii noastre.

Cati oameni sunt in echipa Vascar?

Vlad Ciuburciu: Compania Vascar este unul dintre cei mai importanti angajatori din regiune si unul din cei mai mari contributori la bugetul local. Avem peste 400 de angajati si continuam sa extindem echipa. In ultimii 5 ani, am platit contributii la stat de 8 milioane de euro, dintre care 2,3 milioane de euro numai in anul precedent.

De curand, Vascar a lansat strategia de sustenabilitate pentru perioada 2021 – 2024. In ce consta aceasta?

Vlad Ciuburciu: Strategia de sustenabilitate pentru perioada 2021 – 2024 reprezinta un angajament pentru viitor si este axata pe patru piloni – responsabilitate fata de angajati, productie responsabila, grija fata de mediu, implicare in problemele comunitatii. Directiile stabilite de managementul Vascar in cadrul strategiei de sustenabilitate pentru perioada 2021 – 2024 au la baza obiective precum sanatate si bunastare; egalitate de gen; munca decenta si crestere economica; industrie, inovatie si infrastructura; consum si productie responsabile. coral