News Flash:

WC-ul din Cluj cumpărat la prețul unui apartament, funcţional abia la un an de la instalare

26 Iunie 2021
623 Vizualizari | 0 Comentarii
wc inteligent cluj

Primăria Cluj-Napoca a cumpărat în 2018 patru toalete publice automate, în cadrul unui proiect implementat ca urmare a procesului de bugetare participativă. Trei ani mai târziu, cel puţin una dintre ele le-a dat mari bătăi de cap muncitorilor care au instalat-o în centrul oraşului.
Primăria Cluj-Napoca a achiziţionat în 2018, cu 191.498 de euro, patru toalete publice automate, ceea ce înseamnă că fiecare dintre ele costă 50.000 de euro, dacă se adaugă preţul racordării lor la utilităţi. Un

  Toaletele au fost cumpărate chiar la cererea clujenilor. Asta după ce printre proiectele câştigătoare de bugetare participativă s-a aflat şi unul propus de o clujeancă, intitulat sugestiv „Toalete pentru toţi”. Un număr de 247 de clujeni au votat încă din 2017 pentru acest proiect, suficient pentru a fi declarat câştigător.    Triumfător, primarul Clujului, Emil Boc, anunţa anul trecut, pe 15 iunie, că în sfârşit toate cele patru toalete au fost racordate la utilităţi şi au fost date în folosinţă. În postarea sa, fostul premier a ţinut să vină cu câteva precizări şi a subliniat că toalete publice moderne sunt complet automatizate și dotate pentru persoanele cu dizabilități.   

„Primăria Cluj-Napoca a achiziționat și instalat, ca urmare a inițiativei transmise prin procesul de bugetare participativă, noi toalete publice moderne, complet automatizate și dotate pentru persoanele cu dizabilități.    Acestea sunt racordate la utilități și prevăzute cu sistem de spălare automatizat, care asigură auto-curățarea după fiecare utilizare, nefiind necesară prezența de personal auxiliar. Garanția este 2 ani de la data punerii în funcțiune, perioadă în care furnizorul asigură funcționarea, întreținerea, igienizarea și consumabilele. De asemenea, toaletele dispun de sistem automat de taxare cu monede de 50 bani, cât reprezintă tariful pentru o utilizare (0,5 lei)”, scria Emil Boc pe Facebook.   

De altfel, pe pagina de prezentare a proiectului Toalete pentru toţi este postat un videoclip în care o tânără aflată într-un cărucior explică motivele pentru care e nevoie de astfel de WC-uri publice. Şi tot acolo, la capitolul documente, a fost postată ca o anexă legislaţia privind accesibilizarea spaţiului public, inclusiv Legea nr. 448 din 6 decembrie 2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. 

  Însă patru ani mai târziu de la realizarea clipului şi la un an după postarea lui Emil Boc, tocmai persoanele cu dizabilităţi nu puteau folosi toaleta. A fost nevoie de nenumărate solicitări pentru ca Primăria Cluj-Napoca să trimită o echipă de muncitori ca să remedieze problema apărută după instalarea toaletei, când o scară în plus montată din exces de zel a blocat timp de un an accesul cărucioarelor persoanelor cu diazbilităţi, care nu au putut folosi WC-ul public.   

Dar nu a fost atât de simplu. Practic, a fost nevoie ca echipa de muncitori să revină de două ori pentru a face toaleta funcţională pentru persoanele cu diazbilităţi. Pagina de Facebook Acces Universal a rezumat epopeea muncitorilor, care au reuşit după trei încercări în decurs de un an să facă toaleta funcţională.  

„A treia încercare a fost cu succes - avem în şfârsit ACCES în toaleta accesibilă amplasată recent în Piaţa Lucian Blaga din Cluj-Napoca! După ce iniţial a fost lăsată o treaptă serioasă la intrare, care mai apoi a fost redusă insuficient, într-un final s-a obţinut şi rezultatul normal şi firesc: o intrare în toaletă la nivel cu restul trotuarului, accesibila tuturor persoanelor (inclusiv utilizatorilor de scaun rulant).   Din păcate a fost nevoie de foarte multă muncă (sesizări, discuţii, deplasări în teren) pentru a obţine o schimbare atât de măruntă (dar extrem de importantă), încât ne întrebăm, retoric, care sunt şansele de a avea în viitorul apropiat o societate incluzivă şi atentă la nevoile tuturor persoanelor?", este anunţul de pe pagina de Facebook Acces Universal, dedicată persoanelor cu necesităţi speciale şi distribuită pe Clujul Civic. 

 

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

Galerie Foto

wc_inteligent_cluj-1
cluj pret exorbitant
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2021 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1053 (s) | 22 queries | Mysql time :0.026688 (s)