Organizația Mondială a Sănătății a făcut un anunț după doi ani de pandemie. Având în vedere faptul că această perioadă a fost marcată de o serie de restricții, avertismente și apeluri la responsabilitate, tot mai multe țări se îndreaptă cu ultimii pași către adoptarea normalității absolute. Însă, OMS susține că XE este noua variantă de Omicron care va deveni contagioasă.

Important de precizat este că în timp ce Executivele au eliminat aproximativ toate restricțiile impuse pentru a preveni infecția cu noul coronavirus,  Organizația Mondială a Sănătății avertizează că virusul încă există și nu va pleca curând dintre noi.

XE este noua variantă de Omicron, avertizează Organizația Mondială a Sănătății

În acești doi ani în care virusul a continuat să circule în întreaga lume, iar oamenii s-au deplasat tot mai mult, astfel gradul de transmisibilitate a fost tot mai mare. Această perioadă a fost benefică virusului, înregistrându-se o serie de mutații.

OMS a anunțat că au apărut trei noi variante desemnate ca XD, XF și XE, ultima fiind cea mai periculoasă din istorie. De precizat că XD și XF sunt combinații dintre Delta și Omicron, în timp ce XE este rezultată din combinația dintre varianta originală a Omicron (BA.1) și BA.2.

Important de precizat este că prima depistare a acestei noi mutații a Covid-19 a avut loc pe data de 19 ianuarie în Marea Britanie, iar de atunci și până în prezent au fost confirmate nu mai puțin de 637 de cazuri în țară, iar XE a ajuns în Thailanda și Israel.

Membrii Organizației Mondiale a Sănătății au afirmat că există o lipsă de cercetări pentru a determina pericolul XE, dar ar putea fi cea mai transmisibilă variantă de până acum.

Este bine știut că Omicron a devenit cel mai contagios virus din istorie, este cu 70 la sută mai infecțios decât versiunea originală.

Subtipul BA.2, numită și varianta invizibilă, este predominant în statul spaniol și este mutația care prezintă cele mai multe diferențe față de Omicron original, astfel încât combinația celor două a alertat comunitatea științifică, notează 20min.es.

Mai multe persoane, infectate cu Deltacron

Reamintim faptul că Marcelo Queiroga, ministrul Sănătăţii din Brazilia, a confirmat în data de 15 martie 2022, că ţara sa a înregistrat primele două cazuri cu noua variantă a coronavirusului cunoscută ca Deltacron, rezultată din fuziunea tulpinelor Delta şi Omicron.

Potrivit ministrului, „este o variantă de importanţă care necesită supraveghere”, dar care nu trebuie să genereze nelinişte sau temeri, având în vedere că „autorităţile sanitare au fost avertizate” şi vor adopta măsurile necesare în cazul în care situaţia se agravează.

„Vom vedea în viitor dacă această tulpină este mai patologică sau mai contagioasă sau dacă va prevala” față de cele două tulpini dominante, delta și omicron, a declarat Kostrikis într-un interviu acordat postului Sigma TV. El crede că omicron va depăși și deltacron, a adăugat el.

Deltacron a fost menționat pentru prima dată de doctorul Leondios Kostrikis, profesor de științe biologice și șef al laboratorului de biotehnologie și virologie moleculară de la Universitatea din Cipru.

Având în vedere că XE este noua tulpină de Omicron, instituțiile de sănătate trag un semnal de alarmă și recomandă populației purtarea măștii de protecție în continuare în spațiile închise sau aglomerate și păstrarea distanței dintre persoane. coral