Principalele zece bănci din România sunt verificate de Consiliului Concurenței. Inspectorii au mers într-un control inopinat, la sedii, ca să verifice dacă s-au înțeles între ele pentru calculul indicelui ROBOR care a tot crescut în ultimele luni.

Deși traversăm o perioadă grea din punct de vedere economic, „băncile au cam sărit calul cu ROBOR-ul", a declarat, în urmă cu trei luni, și Guvernatorul Băncii Naționale, Mugur Isărescu.

Controlul inopinat la principalele bănci din România a început dimineață, iar inspectorii verifică dacă există înțelegeri între instituţiile financiare pentru fixarea indicelui ROBOR. Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, a confirmat investigația, potrivit Agerpres, însă a precizat că nimeni nu trebuie considerat vinovat până nu se dovedeşte acest lucru.

Simplu spus, ROBOR-ul reprezentă o ofertă, și cum se așteaptă băncile să evolueze dobânzile pe termen mai lung. Indicele se calculează în fiecare zi, și participă zece bănci mari din România. Acestea anunță în fiecare dimineață, într-un sfert de oră, o dobândă la care sunt dispuse să se împrumute între ele, pe diferite scadențe, 3 luni, 6 luni și așa mai departe, și publică aceste cotații. Apoi se elimină extremele, cotaţia cea mai mică și cea mai mare, și se face o medie. Acesta este ROBOR-ul din ziua respectivă, publicat apoi pe site-ul BNR. La aceste dobânzi, însă, pot fi făcute tranzacții, sau nu.
Irina Chițu, reprezentanta unei platforme de comparare credite: „Numai că, ce am observat în ultima perioadă, de câteva luni, este că aceste cotații fiind foarte mari, deci dobânda fiind foarte mare, nu prea se fac tranzacții la aceste cotații. Pentru că întotdeauna au avut alternativa de a se împrumuta mai ieftin la alte scadențe, nu la trei luni, șase luni, 12 luni, pentru că acolo dobânzile respective au fost mari. Și atunci, fiecare bancă încearcă să își optimizeze costurile și să se împrumute cât mai ieftin.”, arată stirileprotv.ro

Afectați de creșterea ROBOR sunt însă cei care au credite cu dobândă variabilă, mai vechi de 2019, dependente de ROBOR, contractate înainte de a apărea noul indice, IRCC. Împrumutații plătesc o rată la o dobândă fixă a băncii, care înseamnă câștigul băncii, și o medie a indicelui ROBOR, de regulă pe trei luni.

Cât a ajuns acum ROBOR-ul
ROBOR a ajuns la 8,2% și a tot crescut în ultimele luni. Deși creșterile de dobânzi sunt normale în perioade cu scumpiri, ca acum, în august guvernatorul BNR a atras atenția băncilor.

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR- 9 august: „Băncile au cam sărit calul cu ROBOR-ul, s-au dus în sus, mai mult decât rata de politică monetară. Acestea sunt dobânzi de piaţă, şi pieţele au tendinţa aceasta să suprareactioneze.”

Investigația pornită de Consiliului Concurenței poate să dureze câteva luni sau chiar ani. Dacă băncile vor fi găsite vinovate pentru înțelegeri , riscă o amendă de cel mult 10% din cifra de afaceri.

coral