Aproximativ 50 de angajați ai Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj-Napoca au ieșit, luni, în fața instituției, pentru a protesta față de intenția ministrului Sănătății Ioana Mihăilă de a ”desființa” institutul.

Protestul a avut loc în curtea unităţii medicale şi a durat aproximativ o oră.

“Semnalele noastre din ultima perioadă arată acest lucru, că se doreşte transformarea ICUTR în secţie a Spitalului Judeţean. (…) Mesajul nostru de final este următorul, adresat domnului prim-ministru Florin Cîţu şi liderilor coaliţiei de guvernare. Şi avem următoarele întrebări către domniile lor. Prima întrebare: se doreşte desfiinţarea Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal. Dacă da, atunci să ne asumăm cu toţii acest act. Dacă nu, atunci sunt dispuşi să se aşeze la masa negocierii şi să găsim cea mai bună formulă pentru finanţarea acestui institut?”, a declarat, potrivit Agerpres, fostul manager al ICUTR, Silviu Moga, care a demisionat din funcţie în urmă cu câteva zile.

Angajații spun că Institutul de Transplant Renal Cluj-Napoca este singura instituție medicală ”capabilă să asigure transplantul renal în Regiunea de Nord-Vest a României”. 

 În replică, ministrul Sănătății, Ioana Mihărilă, a declarat că problemele cu care se confruntă Institutul au fost deja discutate cu reprezentanți ai acestui institut.

”Când am fost în vizită la Cluj le-am explicat că există posibilitatea și deschiderea Ministerului Sănătății de a include în acțiuni prioritare ATI, demersuri pe care le-am început deja. Și de asemenea, Casa județeană din Cluj a avut întâlniri și le-a asigurat finanțarea pe mai departe. De asemenea, le-am explicat că noul contract cadru s-ar putea să aducă ameliorări, a situației lor financiare. Acestea sunt lucrurile pe care le-am discutat. La fel, am discutat că nu este posibil ca problema de spațiu să fie rezolvată de pe o lună pe alta. Spațiul în care Institutul de Urologie și Transplant funcționează este același din urmă cu 20 de ani de când au existat ca entitate juridică în acest spațiu.” – a spus Mihăilă. 

coral