Zeci de clujeni au ieşit în centrul oraşului pentru a aprinde o lumânare în memoria nou-născuţilor decedaţi în maternitatea din Cluj în urma unor infecţii suspecte. După dezvăluirile Observator, oamenii cer acum ministerului Sănătăţii să facă o anchetă serioasă la spital, nu doar să le ceară celor de acolo să facă verificări singuri, aşa cum s-a întâmplat până acum. 

Atât cei care şi-au pierdut bebeluşii, cât şi alţi clujeni, care au vrut să fie alături de părinţii îndureraţi au ieşit aseară în Piaţa Unirii pentru a aprinde lumânări în memoria nou-născuţilor ucişi de infecţiile din spitale.

Tânără: Am ieşit în seara aceasta pentru că şi eu am fost infectată cu o infecţie nosocomială.

Tânără: Infecţiile astea nu au fost niciodată raportate şi se spunea că sursa era de acasă.

00:00

Femeie: Mi se pare inadmisibil să te internezi în spital cu o boală şi să ieşi cu alta

Moment de reculegere pentru nou-născuţii morţi la maternitatea Cluj

Oamenii au ieşit să protesteze în tăcere şi au ţinut un moment de reculegere, după ce Observator a dezvăluit cazurile celor patru nou-născuţi veniţi pe lume la Ginecologie 1 în Cluj, care care au fost răpuşi de infecţii suspecte.

Viitoare mamă: De prea mult timp se ascund aceste statistici, numere, care până la urmă sunt oameni. Am ales să nu nasc la stat. Tocmai din acest motiv. 

În Piaţa Unirii au fost aseară şi mai mulţi părinţi ai căror copii au murit în luna septembrie la spitalul din Cluj.

Mamă: Am vrut să ştie clujenii, să ştie toate mămicile sau femeile care poate acum au în burtică un copilaş, că există riscuri foarte mari să se infecteze în spital. Cine a trecut, ca şi mine, prin tragedia asta ştie despre ce vorbesc, nu mint. 

Reporter: Credeţi că se va schimba ceva?

Tată: Depinde de ministrul Sănătăţii, depinde de procurori, dacă se vor schimba şeful spitalului şi şefa de secţie şi vor veni alţii mai capabili să conducă.

Clujenii îi cer ministrului Sănătaţii să demareze o anchetă reală la Spitalul Judeţean de Urgenţă, pentru că, până acum, ancheta s-a bazat doar pe datele transmise de spital către minister.

Anduţa Careţu – organizator: În lipsa unui sistem de raportare eficient, digital, zilnic, un astfel de un astfel de studiu ne va da măcar o idee despre cât de gravă este situaţia cu nosocomial la noi în ţară.

După ce Observator a scos la iveala cazurile de la maternitatea din Cluj, premierul Ciucă a reacţionat după o săptămână, cerându-i ministrului Sănătăţii un raport detaliat despre cele întâmplate.  coral