Peste două sute de elevi din cadrul Școlii Gimnaziale Cătina au luat parte marți, 5 noiembrie 2019, la o activitate pe teme de cultură tradițională, în cadrul proiectului „Zestrea Tradițiilor Clujene”, inițiat și derulat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, instituție de cultură subordonată Consiliului Județean Cluj.

Manifestarea a avut loc la Căminul Cultural din localitate, iar în deschidere, formația de teatru popular „Muguri de Cătină”, compusă din elevi din clasele V-VIII, formație coordonată de prof. Doina Pălăcean, a prezentat un obicei de șezătoare. Îmbrăcaţi în costume populare, copiii au cusut, au cântat și au arătat celor prezenți, pe scurt, modul în care se desfășura mai demult acest obicei în vatra satului. Totodată, elevele Laura Petean, Andreea Boca și Andreea Pop au interpretat câteva cântece populare, iar la final, elevii s-au prins într-un joc tradițional.

Apoi, alături de directorul instituției de învățământ, prof. Adela Voivod și ceilalți profesori, tinerii au purtat un dialog cu echipa proiectului, consultanții artistici Marinela Zegrean Istici și Grigore Sâmboan, pe tema importanței păstrării obiceiurilor și tradițiilor populare. Totodată, le-a fost prezentată activitatea instituției și, în mod special, proiectele culturale-educative la care ei ar putea participa. De asemenea, din arhiva instituției, le-au fost prezentate CD-uri cu muzică tradițională și volumele apărute la editura „Tradiții Clujene” în urma taberelor anuale de cercetare. În același cadru au fost îndemnați să cerceteze obiceiurile populare în zonă, iar cele mai reușite lucrări, selectate la nivelul școlii, să fie trimise spre publicare în revista „Brâul”. În cadrul dialogului, mulți elevi au fost premiați pentru cunoștințele pe care au dovedit că le au, în ceea ce privește cultura tradițională, iar solista profesionistă Mariana Morcan, din cadrul Orchestrei „Cununa Transilvană” a interpretat „Balada lui Horea” și alte cântece cunoscute.

La întâlnire a fost prezent și primarul comunei Cătina, care a vorbit despre modul în care locuitorii comunei Cătina își păstrează și promovează tradițiile, cântecul și jocul popular, arătându-și deschiderea de a sprijini toate inițiativele legate de păstrarea și promovarea culturii tradiționale din zonă.

coral