Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, anunta marti care sunt procurorii pe care ii propune sa conduca in urmatorii 3 ani marile parchete ale Romaniei, respectiv Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ), Directia Nationala Anticoruptie (DNA) si Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT).

Propunerile ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, vor merge la Consiliul Superior al Magistraturii pentru a primi un aviz consultativ, urmand ca presedintele Romaniei, Klaus Iohannis sa dea verdictul final.

Saptamana trecuta, candidatii si-au sustinut interviurile in fata comisiei Ministerului Justitiei, condusa de Catalin Predoiu, marti si miercuri fiind audiati candidatii pentru conducerea PICCJ, joi cei pentru sefia DNA si vineri cei care candidau pentru functia de procuror-sef al DIICOT.

Cele mai mari sanse pentru functia de procuror general al Romaniei le-ar avea Razvan Horatiu Radu, in prezent adjunct al procurorului general al Romaniei. De mentionat faptul ca actualul sef al Parchetului General, Bogdan Licu, va fi, cel mai probabil, noul procuror prim-adjunct al PICCJ, devenind astfel numarul doi in institutie.

Pentru functia de procuror general al Romaniei au mai candidat Daniel Horodniceanu, Razvan Horatiu Radu, Ionel Corbu, Florin-Daniel Casuneanu, Gabriela Scutea, Laura Oprean, Pompiliu-Marian Drilea-Marga, Sorin Sandel Vasilache.

Se pare ca la DNA cursa este una stransa intrucat candidatii Calin Nistor, Mariana Alexandru si Crin-Nicu Bologa sunt procurori cu experienta. Crin Bologa, adjunct la Parchetul de pe langa Tribunalul Salaj, si Calin Nistor, actualul sef interimar al DNA, ar fi favoriti pentru postul de procuror sef al DNA.

coral