În fiecare an, Ziua Mondială fără Tutun (ZMFT) este marcată în data de 31 mai. În judetul Cluj, în anul 2018, au fost 464 decese cauzate de boli respiratorii, reprezentând 5,9% din totalul deceselor. 

Renunță la fumat acum pentru a te bucura de plămâni sănătoşi!”, transmit cei de la Direcția de Sănătate Publică a județului Cluj, într-un comunicat semnat de directorul executiv al instituției, dr. Mihai Moisescu-Goia.

Campania reprezintă o oportunitate pentru creșterea gradului de conștientizare în rândul populației privind efectele nocive ale consumului de tutun și ale fumatului pasiv, precum și pentru descurajarea utilizării acestuia sub orice formă. În 2019, atenția campaniei se îndreaptă către riscurile apariției și dezvoltării bolilor pulmonare, cauzate de consumul de tutun și de expunerea pasivă la fumul de tutun.

Tema ZMFT din acest an, Tutunul și bolile pulmonare, focalizează pe impactul negativ pe care îl are fumatul asupra sănătății pulmonare, de la cancer până la bolile respiratorii cronice și TBC.

Pe glob, în 2015, 3,2 milioane persoane au decedat din cauza BPOC, o creștere de 11,6% față de 1990, în timp ce 400.000 de persoane au decedat din cauza astmului, o scădere de 26,7% față de 1990. În Regiunea Euro-OMS, 650.000 de persoane mor anual din cauza bolilor asociate tutunului, dintre care 79.000 în urma fumatului pasiv.

Sursa: monitorulcj.ro

coral