Administrația Fondului de Mediu a început vineri înregistrarea cererilor la nivel național, iar bugetul estimat ajunge pentru casarea a 100.000 de mașini mai vechi de 15 ani.

Suma totală pusă la dispoziție este de 240 milioane de lei.

Proprietarii nu sunt obligați să cumpere o mașină nouă iar programul se încheie când bugetul este epuizat, a explicat pentru Radio Tg.Mureș vicepreședintele Administrației Fondului de Mediu, Andrei Antipa:

Persoana fizică va primi un voucher de 3000 de lei din care 2400 sunt finanțați de Fondul pentru mediu și 600 din bugetul primăriei. Persoanele eligibile trebuie să fie cu domiciliul pe raza teritorială a UAT-ului, trebuie să dețină un autovehicul de cel puțin 5 ani, nu sunt înregistrați cu obligații restante de plată a taxelor și impozitelor, nu sunt pe cale să obțină voucher pe programele ”Rabla Clasic” sau ”Rabla Plus”, se angajează să plătească taxa de casare și radiere a mașinii în chestiune, nu sunt condamnați pentru infracțiuni împotriva mediului și se angajează să nu achiziționeze o mașină mai veche de Euro 5 în următorii 3 ani. De vineri până astăzi 260 de primării au depus cereri, iar valoarea totală a programului este de 240 milioane de lei.

Primăria Brașov are dreptul, potrivit numărului de locuitori, să caseze 5.000 de vehicule uzate, iar la ședința Consiliului Local din 26 aprilie se vor vota procedurile, a declarat purtătorul de cuvânt al isntituției, Sorin Toarcea:

În cadrul programului ”Rabla local” noi am solicitat fonduri pentru 5000 de autoturisme, sperăm ca după închiderea apelului, în 28 aprilie, să se finalizeze cât mai repede evaluarea solicitărilor și primăria Brașov să poată demara procedurile de înscriere pentru cetățeni. Noi în ședința de miercuri, 26 aprilie, deja avem pe ordinea de zi procedura pentru brașoveni, sperăm ca undeva în luna mai să începem aceste înscrieri, după care să începem procedurile de plată, fiecare brașovean care renunță la mașina lui veche va primi 3000 de lei.

În Miercurea Ciuc, încă de anul trecut mulți cetățeni și-au exprimat dorința de a renunța la mașinile vechi.

Municipiul are dreptul, conform numărului de locuitori, să scoată din circuit 500 de astfel de mașini, a explicat pentru Radio Tg.Mureș primarul Korodi Attila:

Avem dreptul să scoatem din circuit 500 de mașini mai vechi de 15 ani. La aprobarea bugetului pe anul acesta noi am alocat o sumă consistentă pentru a cofinanța acest program. După ce au apărut ghidurile de la Administrația Fondului pentru Mediu, acum o săptămână am adoptat hotărârea Consiliului Local privind decizia de a accesa acest program de finanțare. După ce vor fi stabilite procedurile vom ajunge la a contracta acest program și vom începe și implementarea

Și până acum, în Miercurea Ciuc anual se scoteau din circulație 60-70 de autoturisme vechi, ruginite, abandonate prin parcări.Primarul Korodi Attila afirmă că mașinile ce se pretează la programul ”Rabla local” nu sunt foarte vizible prin municipiu, ele se află mai degrabă prin garajele oamenilor.

Primăriile sub 5.000 de locuitori pot depune pentru cereri pentru schimbarea a 50 de autovehicule uzate, cele între 5 și 10.000 de locuitori pot solicita schimbarea a 100 de mașini. La 500 de ”rable” se încadrează UAT-urile care au între 10 și 50.000 de locuitori, 1.000 de mașini la localitățile între 50.000 și 200.000 de locuitori și la 5.000 de vehicule uzate primăriile peste 200.000 de locuitori. coral