Agenţia naţională britanică de combatere a criminalităţii organizate – The National Crime Agency (NCA) – a deschis o anchetă cu privire la moartea în Regatul Unit a 88 de persoane care au cumpărat de pe site-uri canadiene o substanţă care să le ajute să se sinucidă şi a identificat 232 de cumpărători ai acestor produse în decurs de doi ani, relatează AFP.

„NCA a decis să efectueze o anchetă cu privire la eventuale infracţiuni penale comise în Regatul Unit. Această operaţiune este în curs”, a anunţat vineri agenţia.

NCA a primit în aprilie informaţii potrivit cărora mai multe persoane din Regatul Unit au cumpărat acest compus chimic pe aceste site-uri, scrie presa britanică.

În total, anchetatorii au identificat 232 de cumpărători pe o perioadă de doi ani, până în aprilie.

NCA a anunţat că 88 dintre aceste persoane au murit.

„La ora actuală nu există o legătură confirmată între (substanţele) cumpărate pe site-uri şi cauza decesului” acestor persoane, a precizat agenţia.

„Sfaturi sau ajutor în vederea sinuciderii”

Acest anunţ intervine după arestarea, la 2 mai, în Canada a unui bărbat în vârstă de 57 de ani, Kenneth Law, inculpat cu privire la „sfaturi sau ajutor în vederea sinuciderii” a două persoane, potrivit autorităţilor locale.

Ancheta a început la sfârşitul lui martie, în urma morţii suspecte a unui adult după ce a consumat o substanţă folosită de obicei ca aditiv alimentar – prezentă frecvent în carnea procesată -, a anunţat Poliţia din Peel, în regiunea Toronto.

Kenneth Law a fost inculpat cu privire la folosirea mai multor site-uri în vederea ”distribuirii şi comercializării” acestei substanţe, ţintind ”persoane care prezintă un risc de automutilare”.

”Consumul intenţionat al anumitei cantităţi a acestei substanţe poate reduce nivelul de oxigen, împiedica respiraţia şi poate conduce la moarte”, a avertizat într-un comunicat poliţia.

Autorităţile canadiene estimează că acesta a trimis cel puţin 1.200 de colete în peste 40 de ţări, însă nu ştie câte dintre ele conţin substanţa toxică.

Kenneth Law a compărut vineri, într-o şedinţă scurtă, la Tribunalul din Brompton, unde urmează să revină la 8 septembrie, scrie presa locală.

El este menţinut între timp în detenţie.

Mai multe anchete au loc în Statele Unite, Italia, Australia şi Noua Zeelandă, scrie presa britanică.