Şaptesprezece exemplare de păsări din specii strict protejate de lege au fost găsite de poliţişti la locuinţa unui bărbat din Domneşti, judeţul Ilfov, acestea fiind eliberate în natură, relatează News.ro. Poliţiştii au deschis un dosar penal în acest caz.

Foto: Roger Tidman / Avalon / Profimedia

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Ilfov a anunţat, joi, că, în urma verificărilor făcute ca urmare a unei sesizări, poliţiştii Biroului pentru Protecţia Animalelor au constatat că proprietarul unui imobil din localitatea Domneşti deţinea la adresa de domiciliu, într-o volieră, 17 păsări, din mai multe specii interzise la deţinere, respectiv 5 scatii, 7 sticleţi, 1 florinte, 1 cinteză şi 3 mugurari.

Aceste păsări sunt protejate de lege, prin O.U.G. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale a florei şi faunei sălbatice.

„În cauză, poliţiştii Biroului Protecţia Animalelor Ilfov au deschis un dosar de urmărire penală, în care efectuează cercetări, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de deţinerea, transportul, comerţul sau schimburile în orice scop al exemplarelor luate din natură în oricare dintre stadiile ciclului lor biologic”, a precizat IPJ Ilfov.

La control a fost prezentă şi o echipă din cadrul Direcţiei Biodiversitate a Comisariatului General al Gărzii Naţionale de Mediu.

„Împreună cu reprezentanţi ai poliţiei şi un biolog din cadrul Societăţii Ornitologice Române, a fost identificat un număr de 17 exemplare de păsări, din speciile mugurar, sticlete florinte, cinteza şi scatiu, ce erau deţinute ilegal de către persoana în cauză. Toate aceste specii de păsări sunt specii protejate, de interes naţional care necesită o protecţie strictă. Având în vedere aceste aspecte, exemplarele au fost eliberate în mediul natural şi s-a formulat sesizare penală în conformitate cu prevederile legii”, au arătat la rândul lor reprezentanţii Gărzii de Mediu.