Pe 19 februarie, în 1473, se năștea savantul şi astronomul Nicolaus Copernic. În aceeași zi, dar în 1876, venea pe lume Constantin Brâncuşi. În 1882 murea Moș Ion Roată, în 1939 se năștea interpreta de muzică populară Irina Loghin, iar în 2016 ne părăsea scriitorul Umberto Eco.

19 februarie 1473 – s-a născut savantul şi astronomul Nicolaus Copernic

Pământul se învârte pe orbită în jurul Soarelui. O știm de mai bine de cinci secole, însă înainte, acest lucru era considerat o inepție. Nicolaus Copernic, savantul care l-a contestat pe Dumnezeu, fondatorul astronomiei moderne și inițiatorul primei revoluții științifice, a fost cel care, în Renaştere, a certificat teoria heliocentrică şi poziţionează Terra acolo unde este în raport cu Soarele.

Statuia lui Copernic în fața Universității din Cracovia. FOTO Wikipedia

S-a născut în urmă cu 551 de ani, în oraşul Toruń (astăzi în Polonia). Principala lui realizare, pentru care a fost şi memorat de istorie, dar a fost şi persecutat de Biserică, este dezvoltarea teoriei heliocentrice. S-a dovedit că nu a fost în totalitate adevărată, au demonstrat acest lucru viitorii cercetători, dar el a avut marea calitate că a contrazis ideea falsă a poziţionării Pământului în centrul Universului (şi sistemului solar) şi a făcut acest lucru prin demonstraţii matematice.

Teoria lui Copernic a pus Pământul pe acelaşi plan cu alte planete, astfel că, dintr-o dată, nu mai era chiar tărâmul ales de Dumnezeu. Clerul a cerut condamnarea lui Copernic, iar scrierile sale au fost interzise de Biserica Catolică. A murit pe 24 mai 1543.

19 februarie 1866: a apărut lucrarea cercetătorului Gregor Mendel „Cercetări asupra plantelor hibride”

În lucrarea cercetătorului Gregor Mendel „Cercetări asupra plantelor hibride”, sunt formulate legile fundamentale ale eredității (legile lui Mendel).

Gregor Mendel (1822-1884). FOTO Wikipedia

19 februarie, Ziua Brâncuşi: în 1876 s-a născut sculptorul Constantin Brâncuşi

Se împlinesc 148 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși.

Unii îl numesc „Titanul”, alţii „părintele sculpturii moderne”. Constantin Brâncuşi, genialul sculptor recunoscut de întreaga planetă, ale cărui opere se vând cu zeci de milioane de euro, s-a născut, a crescut şi a plecat din Gorj, din satul Hobiţa, aflat la doar 25 de kilometri distanţă de Târgu Jiu. Mama sa, o femeie simplă de la ţară şi-a dorit enorm ca fiul său să se facă preot şi să aibă o familie mare, dar destinul său a fost altul.

Importantă personalitate a artei moderne, membru titular post-mortem al Academiei Române, Constantin Brâncuşi a oglindit în operele sale iubirea. Iubirea pentru frumos, pentru viaţă, pentru femeie, iar prin celebra sa sculptură Coloana Infinitului, Brâncuşi a creat o punte cu Raiul.

S-a stins din viaţă la data de 16 martie 1957 la Paris. Cu puţin timp înainte, Brâncuşi, care era slăbit din cauza suferinţei, l-a chemat la el pe arhiepiscopul Teofil, preot la biserica ortodoxă, pentru a se spovedi şi împărtăşi, după care îi mărturiseşte: „Mor cu inima tristă pentru că nu mă pot întoarce în ţara mea”.

Pe 16 martie 1957, la ora două dimineaţa, Constantin Brâncuşi s-a stins din viaţă, iar trei zile mai târziu a fost înmormântat la cimitirul Montparnasse din Paris.

19 februarie 1878 – a fost încheiat Tratatul de pace ruso-turc de la San Stefano

Încheiat în urmă cu exact 146 de ani, Tratatul de pace ruso-turc de la San Stefano (Yeşilköy) a pus capăt Războiului ruso-româno-turc (1877-1878). Prin acest document Poarta recunoştea independenţa României, alături de cea a Serbiei şi Muntenegrului, şi autonomia Bulgariei. Dobrogea, Delta Dunării şi Insula Şerpilor erau totodată cedate de către Imperiul Otoman Rusiei, care-şi rezerva dreptul de a le schimba „cu partea Basarabiei detaşată la 1856”, aparţinând României, scrie Agerpres. România, Serbia şi Muntenegru nu au fost admise la negocierea şi semnarea tratatului.

19 februarie 1878 – Thomas Alva Edison a obţinut patentarea fonografului său

Thomas Alva Edison (1847-1931), important inventator și om de afaceri american al sfârșitului de secol XIX și început de secol XX, supranumit „Magicianul din Menlo Park”, a fost cel mai prolific inventator al timpului său.

Thomas Edison. FOTO Arhivă

A reușit, ca autodidact, să aplice practic peste 1000 de descoperiri științifice (1093 brevete). A realizat invenții în domeniul electricității (becul cu filament), al telefoniei, al sistemului de transmisie multiplă a telegramelor, al cinematografiei – kinetoscopul și al înregistrării mecanice a sunetului (fonograful). Patentarea fonografului său a fost făcută exact acum 145 de ani, pe 19 februarie 1878.

19 februarie 1882 – a murit Ion Roată

Se împlinesc 142 de ani de la moartea lui Moș Ion Roată.

Persecutat de autorităţi şi hulit de boieri, Ion Roată a jucat un rol important în înfăptuirea Unirii sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza, fiind ales deputat în divanul Ad-hoc al Moldovei. Inspirat de povestea lui, Ion Creangă l-a făcut personaj de poveste („Moş Ion Roată şi Unirea”, „Moş Ion Roată şi Cuza Vodă”), iar Mihai Eminescu l-a numit cel cu „ghîdilici la limbă”, referindu-se la faptul că acesta „spunea omului verde în ochi, fie cine-a fi, când îl scormonea cineva la inimă”.

Cuza și Moș Ion Roată. Reprezentare grafică. FOTO arhivă

„La 26 octombrie 1857, alegătorii din Focşani trimit în Divanul Ad-hoc de la Iaşi doi delegaţi din partea orăşenilor, iar ca deputat al ţăranilor pontaşi pe Ion Roată. La 6 ianuarie 1858, Ion Roată trimite unui prieten o scrisoare prin care îl înştiinţa despre dezbaterile din Divanul Ad-hoc, în care scria că ‘într-o lună sau două o să cadă boierescul’, şi ‘omul o să fie domnitor în casa lui’. Descoperind scrisoarea, poliţia îl arestează la Iaşi şi îl trimite sub escortă la starostie”, se arată în „Monografia comunei Câmpuri”.

Pe 17 februarie, clăcașul din Vrancea este eliberat pe încrederea localnicilor din Câmpuri, cărora li se cerea să garanteze că „numitu nu se va mai abate la urmări stricătoare liniştii”.

„Se cerea, de asemenea, să fie sub supraveghere poliţienească şi, dacă mai face agitaţie contra ordinii de stat, să fie arestat. La 1859, după unirea din 24 ianuarie, Moş Ion Roată a fost chemat de domnitorul Alexandru Ioan Cuza , în noaptea de 5 spre 6 februarie, în casele lui Ştefan Dăscălescu din Focşani, pentru a se sfătui cu acesta în privinţa răzeşilor. (…) După Războiul de Independenţă, Moş Ion Roată este decorat cu ‘Steaua României’. Până la sfârşitul vieţii trăieşte însă în sărăcie”, se arată în „Monografia comunei Câmpuri”.

Moș Ion Roată  murit pe 18 februarie 1882.

19 februarie 1936 – s-a născut poetul, dramaturgul, prozatorul şi eseistul Marin Sorescu

Ful de țărani din Bulzești Dolj, Marin Sorescu a debutat în lumea literară la vârsta de 28 de ani, cu volumul de parodii „Singur printre poeți”. De-a lungul vieții sale (a murit în 1996) mai publică alte 23 de volume, devenind o figură marcantă a poeziei românești contemporane.

Marin Sorescu. FOTO arhivă

Printre cele mai cunoscute volume ale sale se numără „Tușiți” (1970), „Suflete, bun la toate” (1972), precum și ciclul de 4 volume intitulat „La lilieci” (1975, 1977, 1980, 1988). S-a remarcat și în pictură, cu numeroase expoziții în țară și în străinătate.

După Revoluția română din 1989, a ocupat funcția de Ministru al Culturii în cadrul cabinetului Nicolae Văcăroiu (25 noiembrie 1993 – 5 mai 1995), fără să se fi înscris într-un partid politic. Anterior, în perioada 1978-1990, Marin Sorescu fusese redactor-șef la revista craioveană Ramuri, de unde a fost forțat să plece în 1992, în urma unei scrisori semnate de mai mulți redactori ai revistei.

19 februarie 1939 – s-a născut interpreta de muzică populară Irina Loghin

Îndrăgita artistă Irina Loghin împlinește 85 de ani, vârstă la care se mândreşte cu felul în care arată şi cu genele bune care nu lasă anii să-și pună prea mult amprenta.

Supranumită „Regina muzicii populare”, Irina Loghin a cântat ani de zile la Revelioanele unde era invitat Nicolae Ceauşescu, un mare iubitor al muzicii sale.

Totuşi, după ce a cântat timp de 15 ani pentru cuplul dictatorial Elena şi Nicolae Ceauşescu, Irina Loghin a ajuns să fie interzisă din viaţa artistică din cauza gelozie „tovarăşei”.

În 1967, Irina Loghin a primit Ordinul Meritul Cultural Clasa a IV-a, iar un an mai târziu, Nicolae Ceauşescu o declara solista nr. 1 a ţării, începând să fie nelipsită de la recepţiile cuplului prezidenţial timp de zece ani şi jumătate.

Potrivit Irinei Loghin, romanţele preferate ale lui Nicolae Ceauşescu erau: „A mai trecut un an din viaţa mea”, „De ce oare eu te-am cunoscut”, „Sara pe deal”, „Departe te-am lăsat, sătucul meu”.

19 februarie 1951 – s-a născut actriţa Maria Ploae

Actrița și-a petrecut copilăria în satul Dealu Perjului, unde ducea oile la păscut, dar destinul i s-a schimbat radical la vârsta de 12 ani, când a fost înfiată de o mătuşă.

A ajuns în Capitală. A absolvit Facultatea de Teatru şi şi-a făcut debutul încă din anii studenţiei.

Maria Ploae a devenit o prezenţă magnetică pe marele ecran, dar şi o strălucită actriţă de teatru.

Acum patru ani a fost sărbătorită la cea de-a 19-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania, unde a fost distinsă cu Premiul de Excelenţă TIFF pentru întreaga carieră.

„Am intrat în clasa lui Octavian Cotescu şi a lui Ovidiu Schumacher. Cotescu era un profesor genial, avea o carismă extraordinară ca actor şi era foarte iubit şi popular. Iar ca profesor era foarte devotat studenţilor. Au fost o fericire cei patru ani, şi asta nu o spun doar eu, ci toţi colegii mei. Printre ei au fost Horaţiu Mălăele, Dan Condurache, Gheorghe Dănilă, Liviu Manoliu, Cătălina Popescu. Unii au reuşit să se afirme, alţii s-au pierdut, dar asta nu înseamnă că s-au pierdut cei mai puţin talentaţi. Uneori, să fii actor e o mare şansă şi o mare loterie”, povestea actrița Maria Ploae, într-un interviul pentru „Weekend Adevărul“.

19 februarie 1968 – a murit chimistul Eugen Angelescu

Membru titular al Academiei Române, chimistul Eugen Angelescu s-a născut la Râmnicu Vâlcea, a studiat la Facultatea de Ştiinţe din Bucureşti, apoi şi-a continuat pregătirea la Roma, unde şi-a susţinut teza dedoctorat în chimie (1924). Între anii 1958-1960 a fost prorector al Universităţii din Bucureşti. A fost fondator al şcolii române de chimie coloidală, urmărind şi variaţia proprietăţilor unor sisteme coloidale, în domeniul de trecere de la dispersia coloidală la cea moleculară, cu aplicaţii în industria săpunurilor şi detergenţilor.

Rezultatele cercetărilor sale le-a făcut cunoscute în numeroase cărţi şi articole, apărute în reviste de profil din ţară şi din străinătate, potrivit Agerpres.

19 februarie 1963 – s-a născut artistul Seal

Cântăreţul şi compozitorul englez Seal împlinește 61 de ani.

Pe numele său real Henry Olusegun Olumide Adeola Samuel), Seal este cunoscut mai ales pentru albumele Seal (1991), (1994), (2003).

19 februarie 1963 – s-a născut actriţa Jessica Tuck

Actriţa Jessica Tuck, cunoscută pentru rolurile din „Judging Amy” (1999) şi „True Blood” (2008) împlinește 61 de ani.

19 februarie 1982 – s-a născut înotătoarea Camelia Potec

Camelia Potec împlinește 42 de ani

S-a apucat de înot la vârstă de nouă ani. În decursul celor 20 de ani de activitate sportivă a cucerit peste 200 titluri naționale și a realizat multiple recorduri.

În octombrie 2013 a devenit președinte al Federației Române de Natație și Pentatlon Modern (FRNPM), fiind cel mai tânăr președinte de federație din România, iar în 2016 a fost aleasă în funcția de vicepreședinte al Comitetului Olimpic și Sportiv Român.

19 februarie 1990 – a fost înființată Uniunea Teatrală din România (UNITER)

Uniunea Teatrală din România (UNITER), a luat naștere pe 19 februarie, în 1990, după desființarea Asociației Oamenilor de Artă din Instituțiile Teatrale și Muzicale.

UNITER este o organizație profesională, apolitică, neguvernamentală și nonprofit, constituită prin asocierea liberă a creatorilor din domeniul teatrului din România.

19 februarie 2013 – patinatorul român Emil Imre a câştigat medalia de aur la short track

În urmă cu 11 ani, patinatorul român Emil Imre a câştigat medalia de aur la short track, pe distanţa de 1.000 m, la Festivalul Olimpic al Tineretului European (FOTE) de la Poiana Braşov.

19 februarie 2016 – a murit Umberto Eco, scriitor, editor, filosof și semiotician italian

Scriitorul italian Umberto Eco ( (n. 1932), cunoscut pentru romane precum „Numele trandafirului” sau „Cimitirul din Praga”, dar şi pentru contribuţii importante în domeniul semioticii, a murit la vârsta de 84 de ani.

Umberto Eco. FOTO Shutterstock

Scriitor, eseist, semiotician, filozof şi critic literar, Umberto Eco a devenit renumit pe plan internaţional pentru succesul romanului său „Numele trandafirului”, publicat în 1980, urmat apoi de alte romane aclamate de critici şi public, precum „Pendulul lui Foucault”, „Insula din ziua de ieri”, „Baudolino” sau „Cimitirul din Praga”.

Ultimul roman al lui Umberto Eco, „Numărul Zero”, a fost publicat în ianuarie 2015.

  coral