Pe 29 februarie, în 1792, se năștea compozitorul italian Gioacchino Rossini, iar 1920, actrița franceză Michèle Morgan. În 1960, orașul marocan Agadir era distrus de un cutremur, în 1960 venea pe lume artistul algerian Khaled, iar în 1972, actualul premier spaniol Pedro Sánchez.

1792: s-a născut compozitorul italian Gioacchino Rossini

Giovacchino Antonio Rossini (numele său real) a fost unul dintre cei mai aclamați și mai populari compozitori, bucurându-se de o faimă rar întâlnită în timpul vieții sale, grație frumuseții melodiilor, ariilor sale pline de vervă și ironie, care se află din abundență în creația sa, potrivit Wikipedia.

Tatăl său cânta mereu în fanfara municipală, ceea ce a făcut ca micul Gioacchino să fie antrenat de la o vârsta fragedă în aceasta. Obișnuia să cânte despre mama sa, mărturisind mai târziu că nu cunoștea notele, ci se conducea numai după ureche.

Cum părinții lui erau mereu plecați în turnee de provincie, el a fost lăsat în grija unei bunici și dat în ucenicie unui potcovar. Doi canonici, frații Malerbi, i-au dat primele lecții de cântat și de bucătărie. În biblioteca acestora, la care copilul avea acces neîngrădit, a găsit mai multe partituri de Haydn și de Mozart, de care a profitat, iar după ce familia sa s-a mutat la Bologna, a început să studieze serios și sistematic muzica.

A devenit, în scurt timp, un compozitor prolific. Viața sa a fost marcată de o suită de succese care l-au condus din Italia de Nord, la Napoli, unde s-a căsătorit cu o cântăreață celebră, Isabella Colbran, apoi în străinătate, la Viena, unde l-a întâlnit cu Beethoven, la Londra și, în fine, la Paris, unde s-a stabilit, în 1824, ca director al teatrului italian.

Lucrările sale din acești ani, atât de apreciate sunt: „Scara de mătase” (1812), „Tancred” și „Italianca în Alger” (1813), „Turcul în Italia” (1814), „Elisabeta, regina Angliei” (1815), apoi, în 1816, Bărbierul din Sevilla și „Otello”; „„Cenușăreasa” (1817), „Moise în Egipt” (1818), „La Donna del Lago” (1819), „Semiramida” (1823), care este ultima dintre marile opere compuse pentru scenele italiene.

A murit la 13 noiembrie 1868 la Passy (azi un cartier al Parisului), în urma unei operații abdominale.

1836: s-a născut matematicianul și fizicianul italian Pietro Blaserna

Matematician și fizician italian, Pietro Blaserna, care a activat în domeniul fizicii experimentale, geodinamicii și meteorologiei, a fost membru de onoare al Academiei Române.

A murit pe 26 februarie 1918, la Roma.

1920: s-a născut actriță franceză Michèle Morgan (d. 2016)

Pe numele său real Simone Roussel, Michèle Morgan s-a născut în oraşul Neuilly-sur-Seine, o suburbie bogată a Parisului.

A plecat de acasă de la vârsta de 15 ani și s-a mutat la Paris, hotărâtă să devină actriţă. A luat lecţii de actorie de la René Simon în timp ce făcea figuraţie în mai multe filme, pentru a-şi plăti lecţiile de artă dramatică.

Frumuseţea ei a fost remarcată de regizorul Marc Allégret, care i-a oferit un rol important în filmul „Gribouille” din 1937, în care a jucat alături de Raimu.

S-a remarcat apoi în filmul „Suflete în ceaţă“ / ”Le Quai des brumes”, de Marcel Carné, în 1938, alături de Jean Gabin, şi în pelicula ”Remorques”, în 1941. Cele două filme au ajutat-o să devină una dintre cele mai importante actriţe franceze din secolul al XX-lea, jucând în peste 70 de filme.

Michèle Morgan

Vedeta a fost și posesoarea „celor mai frumoşi ochi din cinematografia franceză”.

Privirea sa, de un albastru limpede, puţin enigmatică şi absentă, a făcut-o să fie adeseori comparată cu Greta Garbo şi l-a inspirat pe Jacques Prévert să scrie una dintre cele mai cunoscute replici din cinematografia franceză, rostită de Jean Gabin, personajului interpretat de Michèle Morgan în filmul „Suflete în ceaţă“ / ”Le Quai des brumes”, regizat de Marcel Carné:

„Ştii, ai ochi frumoşi”.

Chiar titlul volumului ei de memorii, pe care actriţa l-a publicat în 1977, face referire la acea frază: „Avec ces yeux-là” (”Cu acei ochi”).

A întruchipat, timp de multe decenii, şarmul şi eleganţa franceză și a câştigat de 10 ori titlul de „cea mai populară actriţă franceză” prin voturile exprimate de publicul din această ţară.

Pentru contribuţia sa la dezvoltarea cinematografiei, Michèle Morgan a fost recompensată cu o stea pe Walk of Fame din Hollywood.

În 1969, guvernul francez i-a atribuit Legiunea de Onoare. În 1992, a primit un trofeu César onorific, iar în 1996 a primit un Leu de Aur onorific la Festivalul de Film de la Veneţia.

A fost şi o pictoriţă talentată, descoperind această ramură artistică în anii 1960. Picta adeseori peşti, deoarece peştele era semnul ei zodiacal. A avut şi o expoziţie ce i-a fost dedicată la galeria pariziană „Artistes En Lumière à Paris” în perioada 2 martie – 30 aprilie 2009.

A murit în 2016, la vârsta de 96 de ani.

1952: s-a născut Gheorghe Duca, academician, președinte al Academiei de Știinte a Moldovei

Gheorghe Duca, om de știință din Republica Moldova, este președinte al Academiei de Științe a Moldovei, membru de onoare al Academiei Române și fost Ministru al Ecologiei, Construcțiilor și Dezvoltării Teritoriului în perioada 19 aprilie 2001 – 5 februarie 2004.

1960: orașul marocan Agadir a fost distrus de un cutremur puternic

Un cutremur de 7,6 grade pe scara Richter a distrus total, pe 29 februarie 1960, orașul Agadir din Maroc.

1960: s-a născut Khaled, muzician, multi-instrumentist, cantautor și cântăreț algerian

Pe numele său întreg Hadj Ibrahim, artistul devenit celebru în lume cu hitul său „C’ est la vie” implinește 64 de ani.

1972: s-a născut Pedro Sánchez, politician spaniol, prim-ministru al Spaniei

Premierul spaniol (Pedro Sánchez Pérez-Castejón, pe numele său întreg) împlinește 52 de ani.

1976: s-a născut Ja Rule, cântăreț american

Cântărețul american Ja Rule împlinește 47 de ani.

1980: a murit istoricul și arheologul român Gheorghe Ștefan

Istoricul și arheologul român Gheorghe Ștefan (n. 1899), specialist în istoria veche, a fost  membru corespondent al Academiei Române.