Compania poloneză Solaris a livrat primele patru troleibuze din comanda de 50 de unități primită în urma licitaţiei câştigate în Cluj-Napoca. Acestea ar urma să circule cu călători într-o lună, estimează Liviu Neag, directorul general al Companiei de Transport Public (CTP).

Şeful CTP Cluj a mai spus că producătorul polonez ar putea livra restul de 46 de troleibuze chiar până la finele acestui an. Troleibuzele care vin la Cluj au caroserie făcută în fabrica Solaris din Polonia, iar partea de echipare şi acţionare electrică provine de la fabrica Skoda din Cehia.

Noile troleibuze care au ajuns la Cluj pe platformă vor circula cu călători în maximum o lună, după o perioadă în care se fac recepţia şi probe pe 500 km, a explicat, pentru Economica.net, Liviu Neag, directorul general al CTP Cluj.

Solaris Bus & Coach a câștigat şi licitația pentru contractul-cadru de cel mult 50 de troleibuze, cu care urmează să fie dotată flota CTP. Contractul este de 123 de milioane de lei. Un troleibuz costă 2,46 milioane de lei, fără taxa pe valoarea adăugată. Sunt vehicule cu 140 de locuri, din care 36 pe scaune, cu toate dotările moderne

Astra Arad a fost declarată drept câştigătoare a licitaţiei organizate de Primăria Cluj-Napoca şi de CTP privind livrarea a 22 de tramvaie noi. Valoarea contractului se ridică la 40 de milioane de euro. Preţul unui tramvai este de 1,95 milioane de euro. Cea mai mare parte a banilor necesari pentru această achiziţie provin din fonduri europene nerambursabile. Tramvaie Imperio sub licenţă Siemens circulă în prezent la Arad. Cele 22 de tramvaie similare, care vor circula pe străzile Clujului, vor avea culorile violet-gri.

Începând cu luna septembrie, transportul public din Cluj-Napoca are în dotare 41 de autobuze electrice, dintre care 11 achiziționate prin fonduri elvețiene și 30 prin fonduri europene. Autobuzele circulă pe liniile 47, 44, 24, 33, 32 și 30. Pentru încărcarea celor 20 autobuze electrice care au fost introduse în circulație vor fi folosite 20 de stații de încărcare lentă și patru de încărcare rapidă.

coral