Fără prăjeli, chipsuri sau dulciuri. Mii de elevi din județul Cluj vor primi cele mai gustoase mâncăruri prin programul „Masă sănătoasă”. 50 de noi școli înscrise în program derulează licitații pentru a oferi copiilor cel mai sănătos prânz.

Cu toate că elevii școlilor cuprinse în primul program au continuat să primească mâncare zilnic, urmează o nouă rundă de licitații pentru restul școlilor cuprinse în program.

Astfel, săptămâna viitoare, firmele de catering sunt așteptate să se prezinte la licitațiile organizate pentru a asigura mâncare la cele 50 de școli din județul Cluj, cuprinse în noul program.

Mâncare sănătoasă la 15 lei! Școlile au trei opțiuni!

Programul se va derula în trei variante diferite. Prima constă într-o masă caldă, preparată în școlile în care există cantină cu aviz de funcționare, dar și un spațiu adecvat de servire a mesei.

A doua variantă constă într-o masă caldă furnizată în regim de catering. Pentru această variantă vor trebui să opteze unitățile de învățământ în care nu există cantină.

A treia variantă: elevilor li se va oferi un pachet alimentar, acolo unde nu este posibilă asigurarea unei mese calde. Totul, în limita a 15 lei pentru fiecare beneficiar.

Ce punem în farfurie? „Reguli” sănătoase

Sunt prevăzute și o serie de reguli astfel încât prepararea alimentelor să se încadreze cu adevărat în categoria „masă sănătoasă”.

În primul rând, este interzisă folosirea de aditivi, conservanți sau potențiatori de gust, iar sarea iodată nu trebuie să conțină antiaglomeranți.

Ceapa nu va fi prăjită, ci doar înăbușită, iar servirea de ouă ochiuri sau tocături prăjite nu va fi permisă. Vor fi evitate și mâncărurile care solicită un efort digestiv puternic sau care au efect excitant ori a căror combinaţie produce efecte digestive nefavorabile.

Toate acestea în suma de 13,76 lei plus TVA, la care consiliile locale adaugă o sumă în plus pentru ca mâncarea să fie cât mai gustoasă și calitativă.

„Este dificil ca într-o piață competitivă să asiguri hrană sănătoasă și să respecți valorile nutriționale cerute de nomenclator pentru un buget de 13,7 lei plus TVA. Însă, este de ajutor faptul că primăriile asigură 3 lei per elev din bugetul local. Această susținere a ajutat la asigurarea meniurilor calitative, de la selecția produselor, până la întocmirea meniurilor de către nutriționiști, astfel aducând mulțumire atât școlilor, cât și elevilor și părinților. De asemenea, pentru a ne asigura că mâncarea care ajunge la copii este de cea mai bună calitate, efectuăm autocontroale săptămânale, pentru ca totul să fie conform”, a spus Leon Lung, directorul Leon Events, una dintre firmele care aprovizionează școli din Cluj cu mâncare.

Mâncarea sănătoasă „ține” elevii la școală

În momentul de față, în județul Cluj, peste 5.000 de elevi se bucură deja de masă din partea școlii, Inspectoratul Școlar Județean alegând școlile din medii defavorizate.

De asemenea, dacă anul trecut au beneficiat de o masă caldă școli din zona centrală a municipiului Cluj-Napoca, anul acesta au fost alese școli unde sunt preponderent elevi cu condiții de viață mai puțin bune, pentru a-i încuraja să meargă la școală, rezultând astfel într-o potențială scădere a absenteismului. Programul este complementar altor inițiative, cum ar fi Programul național pentru reducerea abandonului școlar, iar finanțarea se face prin sume defalcate din TVA, oferite autorităților locale.

Școlile din Cluj cu „mâncare sănătoasă”

Cincizeci de școli din județul Cluj au fost incluse în programul „Masă sănătoasă”. În municipiul Cluj-Napoca, patru școli sunt parte din program. Este vorba despre: Școala Gimnazială „Emil Isac”, Colegiul de Servicii în Turism „Napoca”, Școala Gimnazială „Nicolae Iorga”, Școala Gimnazială „Traian Dârjan”.

De altfel și unități de învățământ preuniversitar din municipiile Dej, Câmpia Turzii, orașul Huedin, dar și școlile gimnaziale din zeci de comune, precum Beliș, Gilău, Aghireșu, Mărișel, Baciu sau Feleacu sunt incluse în programul „Masă Sănătoasă”.

Ce alimente și mâncăruri vor fi incluse în meniu

Printre mâncărurile care vor fi servite elevilor se numără: ciorbă de legume, supă de pui cu legume, ciorbă de văcuţă cu legume, legume cu piept de pui la grătar, mâncare de mazăre cu piept de pui, pilaf cu legume şi ficăţei de pui, piure de morcov cu grătar de pui, piure de cartofi, salată cu piept de curcan, mâncare de varză dulce cu friptură la cuptor, ghiveci de legume cu pui, orez cu legume şi pui la tavă, sufleu de broccoli cu brânză, dar și sandwich cu unt, şuncă, caşcaval şi legume, cu roşii, castravete, salată sau sandwich cu piept de pui la grătar, pulpă de pui dezosată la grătar cu legume crude precum gogoşar, varză, morcov.

La începutul acestui an, programul o „Masă Caldă” pentru elevi s-a transformat în programul o „Masă sănătoasă”.

 

  coral