ANABI a formulat cereri privind valorificarea anticipată a 67 de bunuri mobile cu o valoare totală estimată de aproape trei milioane de euro. Agenţia are în evidenţă și peste 16.000 de conturi bancare poprite, cu o valoarea însumată de peste 90 de milioane de euro. Bunul mobil cu valoarea individuală cea mai ridicată este un bolid estimat la 450.000 de euro. Este vorba de bunuri sechestrate pentru recuperarea parțială a prejudiciilor, în urma sențințelor Justiției.

Reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) au anunţat, vineri, printr-un comunicat de presă, că Agenţia administrează, în prezent, 16.791 conturi, 245 de bunuri mobile, un stoc de marfă, precum şi mai multe tipuri de monedă virtuală indisponibilizate în cadrul procesului penal, cu o valoare totală de aproximativ 100.000.000 euro.

“În calitate de custode al bunurilor mobile, pe parcursul ultimelor luni, ANABI a formulat cereri privind valorificarea anticipată a 67 de bunuri mobile cu valoare totală estimată de 2.882.417 euro. Totodată, Agenţia are în evidenţă 16.791 de conturi bancare cu o valoare totală de aproximativ 90.822.455 euro, reprezentând sume de bani indisponibilizate în proceduri judiciare penale şi aflate în sistemul financiar bancar naţional”, au transmis reprezentanţii ANABI.

Cartierul și parcul auto ANABI
ANABI preia în custodie şi administrează bunurile sechestrate cu valoare ridicată (15.000 euro valoare individuală sau 300.000 Euro pentru stocuri de marfă), precizează comunicatul.

Bunul mobil cu valoarea individuală cea mai ridicată este un autovehicul şi este estimat la aproximativ 450.000 Euro.

Totodată, agenţia poate valorifica anticipat bunurile mobile şi imobile, în felul acesta măsura asiguratorie fiind transferată asupra sumelor de bani încasate.

“Recent, ca urmare a demersurilor realizate de către ANABI în vederea valorificării bunurilor mobile sechestrare, Tribunalul Bucureşti a admis sesizarea formulată de către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti şi a dispus, într-un dosar penal care vizează săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală, valorificarea anticipată a 13 autoturisme, dintre care 9 se află în administrarea ANABI, iar 4 se află în administrarea IGPR.

Valoarea totală estimată a bunurilor pentru care s-a dispus valorificarea se ridică la suma de 160.000 euro”, a mai transmis sursa citată.

Statul, împovărat de cheltuielile de întreține și depozitare a bunurilor sechestrate

Reprezentanţii ANABI au menţionat că valorificarea anticipată a fost de judecătorul de drepturi şi libertăţi care a reţinut faptul că sechestrul asigurător s-a aplicat asupra unor bunuri a căror depozitare sau întreţinere a necesitat cheltuieli disproporţionate în raport cu valoarea bunurilor.

Soluţia judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Bucureşti a rămas definitivă ca urmare a respingerii contestaţiei de către Curtea de Apel Bucureşti.