Comisia pentru libertăți civile a Parlamentului European a făcut apel la statele Uniunii Europene să întreprindă pașii necesari pentru primirea Croației, Bulgariei și României în Spațiul Schengen. Parlamentul European „face apel la Consiliul European și la statele membre să-și intensifice eforturile pentru a finaliza integrarea în Spațiul Schengen a tuturor statelor membre” – se menționează în proiectul de rezoluție adoptat joi seară de Comisia pentru libertăți civile, transmite agenția de presă croată Hina, citată de Rador.

Pentru rezoluția privind situația din Spațiul Schengen după pandemia de COVID-19 au votat 53 de membri ai Comisiei, șase au fost împotrivă și s-au înregistrat și șase abțineri. Se așteaptă ca proiectul de rezoluție să fie votat în plenul Parlamentului European, care se va întruni în perioada 17-19 iunie.

La 22 septembrie 2019, Comisia Europeană a dat undă verde pentru primirea Croației în Spațiul Schengen, apreciind că întrunește toate criteriile necesare și a făcut apel la Consiliul European să includă Croația în această zonă de liberă circulație. Bulgaria și România au încă din 2011 avizul pozitiv al Comisiei Europene, dar pentru primirea lor în Spațiul Schengen este nevoie de votul unanim al tuturor statelor membre UE.

„Locul nostru este în Schengen şi eu mă bucur că împreună cu colegii din PE folosim orice ocazie pentru a apăra această poziţie justă”, a comentat europarlamentarul bulgar Emil Radev (Partidul Popular European/GERB), vicepreşedintele Comisiei pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne, citat de agenția bulgară de presă Novini.

Documentul urmează să fie votat la următoarea sesiune plenară şi face parte din rezoluţia cu privire la situaţia din Spaţiul Schengen în urma izbucnirii pandemiei COVID-19. „Prin votul nostru, practic, solicităm din nou eliminarea controalelor la frontierele interne terestre, maritime şi aeriene dintre Bulgaria şi celelalte state membre Schengen”, a explicat Radev după votul său în comisie.

Referindu-se la o rezoluţie din decembrie 2018, în care PE a făcut o evaluare excelentă a Bulgariei pentru aplicarea strictă a cerinţelor de primire în Schengen, europarlamentarii insistă din nou asupra admiterii ţării în zona de liberă circulaţie, cât mai curând posibil.

„Ca urmare a poziţiei ferme şi consecvente pe care am exprimat-o de ani buni, Bulgaria a obţinut acces complet la Sistemul de informaţii Schengen şi poate conta pe informaţii în timp util de la partenerii săi europeni, dar merităm să fim şi noi membri ai Schengen. Am îndeplinit de mult timp criteriile pentru acest lucru”, a subliniat Emil Radev, potrivit căruia amânarea aderării este un dublu standard faţă de Bulgaria.