Franța a organizeat duminică, 7 iulie, al doilea tur al alegerilor parlamentare. Sondajele de opinie preconizau că formațiunea Rassemblement National (extrema dreaptă) va obține cele mai multe voturi, dar nu va avea și majoritatea, scrie Reuters.

UPDATE 6: Jordan Bardella, liderul partidului lui Le Pen, acuză o alianță fără onoare / Marine Le Pen: „Victoria noastră a fost doar amânată”

De data aceasta, după înfrângerea din al doilea tur de scrutin al alegerilor parlamentare din Franța, Marine Le Pen nu s-a mai adresat suporterilor săi, așa cum o făcuse după victoria din primul tur, ci a vorbit doar cu presa.

Ea a spus, doar, că președintele Emmanuel Macron se află într-o situație „nesustenabilă“, precizând că RN a pierdut doar din cauza votului tactic dintre PNL (din Franța-n.r.) și tabăra lui Macron.

„Victoria noastră a fost doar amânată”, a declarat ea la TF1 TV.

În schimb, susținătorilor le-a vorbit protejatul său, liderul formal al RN, Jordan Bardella, care acuză o alianță fără onoare, care „a aruncat Franța în brațele extremei-stângi, potrivit Hotnews.

După al doilea tur de scrutin al alegerilor parlamentare de duminică, liderul RN, Jordan Bardella, a acuzat alianța dintre centru și stânga, care a privat Franța de o guvernare condusă de partidul său, scriu Reuters și Le Monde.

Acesta a deplâns „alianța dezonoarei” care „privează poporul francez de o politică de redresare”, denunțând „alianțele profane” dintre tabăra prezidențială și stânga, care, în opinia sa, au condus la înfrângerea partidului său.

„Din păcate, alianța dezonoarei și aranjamentele electorale adoptate de Emmanuel Macron și Gabriel Attal cu extrema stângă privează alegătorii de un guvern RN, a declarat Bardella, într-un atac la adresa frontului republican.

Cu toate acestea, el a salutat „impulsul din spatele RN, care l-a pus în frunte în primul tur” și i-a permis să obțină un număr istoric de deputați.

„Voi fi acolo, pentru voi, cu voi, până când vom câștiga. În seara aceasta, o lume veche a căzut și nimic nu poate opri un popor care a început să spere din nou”, a încheiat el.

UPDATE 5: Aplauze și lacrimi de bucurie pe străzile din Paris, după înfrângerea uriașă a extremei dreapta

Mulți tineri s-au adunat în Place de la République și sute de oameni au izbucnit în aplauze pe străzile Parisului, duminică seară, după anunțul că partidul de stânga Noul Front Popular (NFP) ar fi învins partidul de extremă dreapta, Adunarea Națională (RN). Rezultatul a fost o surpriză după ce RN a preluat conducerea în urma primului tur de scrutin.

La Paris, oamenii care purtau pancarte au aplaudat la ora locală 20.00 când a fost anunțat rezultatul, potrivit CNN. Unii oameni s-au sărutat și au plâns, alții s-au îmbrățișat în momentul afișării rezultatului. Oamenii de pe străzi au scandat „toată lumea urăște fasciștii”.

„Tinerii au distrus extrema dreaptă” și „Tinerii distrug Frontul Național”, au scandat tinerii în piața pariziană.

Cel din urmă a devenit un slogan popular al stângii, în ultima săptămână.

Partidul de extremă dreapta al Adunării Naționale (RN) a fost cunoscut timp de decenii sub numele de Frontul Național, înainte ca Marine Le Pen să-i schimbe numele în încercarea de a împrospăta imaginea partidului și de a-l curăța de rasismul și antisemitismul care au proliferat sub conducerea tatălui său, Jean-Marie Le Pen.

Tinerii au folosit vechiul nume în special pentru a-și arăta ura față de partid și de istoria sa extremistă.

Atmosfera de la evenimentul de campanie al Adunării Naționale, una tristă cu o oră înainte de închiderea urnelor
Atmosfera la un eveniment de campanie al Adunării Naționale, de la Bois de Vincennes din Paris, a devenit una tristă cu o oră înainte de închiderea urnelor, potrivit unei echipe CNN prezente la eveniment.

Potrivit acesteia, atmosfera era veselă înainte de rezultate, scena fiind pregătită pentru o petrecere. Cu toate acestea, pe măsură ce au apărut primele proiecții, atmosfera a devenit sumbră.

În momentul în care rezultatele au apărut pe ecranele mari, s-a aplaudat slab, iar în rest a fost o tăcere aproape totală din partea celor câteva zeci de activiști de partid – cu steaguri tricolore în mână – adunați pentru a urmări ceea ce sperau să fie o victorie răsunătoare după ce câștigaseră primul tur.

UPDATE 4: Premierul francez Gabriel Attal anunță că își va prezenta, luni dimineața, demisia președintelui Emmanuel Macron

„În această seară, nicio majoritate absolută nu poate fi condusă de extreme datorită hotărârii noastre și forței valorilor noastre, suntem în picioare. Avem de trei ori mai mulți deputați decât au dat estimările la începutul acestei campanii. (…) În această seară, grupul politic pe care l-am reprezentat în această campanie nu are majoritate, îmi voi depune mâine dimineață demisia președintelui Republicii”, a anunțat Gabriel Attal.

UPDATE 3: Liderul Noului Front Popular spune că formațiunea sa este gata să guverneze

Liderul Noului Front Popular (NFP), Jean-Luc Melenchon, a declarat că partidul său este „gata să guverneze”, după ce sondajele arată că coaliția sa de stânga a obținut cele mai multe locuri la alegerile anticipate din Franța, notează Sky News.

Se așteaptă ca NFP să ocupe între 172 și 205 de locuri și ar trebui să formeze un guvern minoritar în Adunarea Națională, cu 289 de locuri necesare pentru o majoritate absolută.

„Noul Front Popular este gata să guverneze. Și la urma urmei, este singura alternativă care are un program foarte organizat și un program foarte detaliat. Elementele din stânga sunt unite și au arătat că au fost capabile să facă față acestei situații istorice extraordinare. Încă o dată, a salvat Republica, noi am salvat Republica”, a spus Melenchon.

UPDATE 2: Adunarea Națională, partidul lui Marine Le Pen și Jordan Bardella, a obținut doar locul al treilea, după ce a câștigat primul tur de scrutin

Noul Front Popular a ieșit pe primul loc în seara turului doi, cu 175 la 205 deputați, conform estimării Elabe pentru BFMTV, RMC și La Tribune Dimanche RN-ul Jordan Bardella și aliații săi au ajuns în cele din urmă pe locul al treilea, în spatele coaliției prezidențiale Ensemble.

Noul Front Popular a ieșit pe primul loc în seara turului doi, cu 175 la 205 deputați, conform estimării Elabe pentru BFMTV, RMC și La Tribune dimanche.

Partidul lui Jordan Bardella, Adunarea Națională, dat în frunte conform ultimelor sondaje ale institutelor de sondaje, eșuează împotriva Noului Front Popular și a coaliției prezidențiale Ensemble, scrie Mediafax.

Participarea totală estimată a fost de aproximativ 67,1%, potrivit sondajului Ipsos Talan.

UPDATE: Prezența la vot este în creștere față de 2022

Prezența la vot la scrutinul parlamentar de duminică din Franța a crescut mult față de cel din 2022, arată Reuters.

Prezența la vot a fost de 26,3% până în jurul prânzului (ora locală, n. red.), în creștere față de cei 18,99% prezenți în timpul celui de-al doilea tur de scrutin din 2022, a anunțat Ministerul de Interne, subliniind interesul mare al populației pentru aceste alegeri extrem de polarizate.

Scenariile care se fac la Paris
În egală măsură, dacă naționaliștii și euroscepticii din Rassemblement National ar obține o majoritate, președintele Macron s-ar putea vedea forțat să intre într-o „coabitare” dificilă.

Rassemblement National, partidul lui Marine Le Pen, a obținut victorii istorice în primul tur al scrutinului de duminica trecută, ridicând spectrul primului guvern de extremă dreapta din Franța de la cel de-Al Doilea Război Mondial încoace.

Dar, după ce partidele de centru și de stânga și-au unit forțele în ultima săptămână, în încercarea de a forma o baricadă anti-RN, speranțele lui Le Pen ca RN să obțină majoritatea absolută în Adunarea Națională, cu 577 de locuri, par mai puțin sigure.

Sondajele sugerează că RN va deveni forța legislativă dominantă, dar nu va atinge majoritatea de 289 de locuri pe care Le Pen și protejatul său, Jordan Bardella, în vârstă de 28 de ani, consideră că le-ar permite să preia funcția de prim-ministru și să tragă Franța puternic spre dreapta.

Ce plan are Le Pen pentru 2027
O mare parte din rezultat va depinde de cum cor alege votanții – dacă vor urma apelurile principalelor alianțe anti-RN de a bloca extrema dreaptă să ajungă la putere sau de a sprijini candidații de extremă dreaptă, scrie Reuters.

Raphael Glucksmann, un membru al Parlamentului European care a condus partidul de stânga al Franței la scrutinul european de luna trecută, a declarat că vede confruntarea ca pe un simplu referendum pentru a stabili dacă „familia Le Pen preia conducerea acestei țări”.

Chiar dacă RN nu reușește, se pare că va obține mai mult decât dublul celor 89 de locuri pe care le-a câștigat la scrutinul legislativ din 2022 și va deveni jucătorul dominant într-un parlament nesupus, care va face Franța greu de guvernat.

Un astfel de rezultat ar risca o paralizie politică până când mandatul lui Macron se va încheia în 2027, când Le Pen este așteptată să își lanseze a patra candidatură pentru funcția de conducere a Franței.

300 de francezi votează la București
Aproximativ 300 de cetăţeni francezi sunt aşteptaţi la urne, în Bucureşti, pentru al doilea tur al alegerilor parlamentare anticipate, a informat ambasada acestei ţări. Singura secţie de vot din România este deschisă la Ambasada Franţei din Bucureşti, în intervalul 08:00 – 18:00.

Cetăţenii trebuie să prezinte, pentru a vota, un document de identitate  francez – carte de identitate, paşaport sau permis de conducere. În aceeaşi măsură, cei care au dublă cetăţenie pot prezenta şi cartea de identitate emisă de o altă ţară UE.

Potrivit legislaţiei, alegătorii din diaspora franceză îşi pot exprima opţiunea şi online.

Conform Ambasadei Franţei la Bucureşti, la primul tur al alegerilor s-au prezentat la urne, în capitala României, 359 de persoane. Tot atunci, din ţara noastră au votat online 987 de persoane

Sursa: Mediafax.ro