Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat sâmbătă că decesul lui Cătălin Toma, președintele CJ Vrancea, a fost cauzat de o evoluție nefavorabilă și nefericită din punct de vedere medical an unei afecțiuni respiratorii, o viroză, care ulterior a dus la complicații cardio-vasculare.

Rafila a adăugat că, din păcate, ”patologia infecțioasă, mai ales la pacienți care au și comorbidități, evoluează din păcate imprevizibil și mai apar și decese”.

Ministrul Sănătăţii a declarat într-o intervenţie la Antena 3 că nu crede că este vorba despre o controversă în privinţa morţii preşedintelui Consiliului Judeţean Vrancea.

”E vorba de evoluţia nefavorabilă şi nefericită din punct de vedere medical a unei afecţiuni respiratorii, o viroză, ulterior cu complicaţii cardio-vasculare. Nu pot să fac comentarii legate de eventuale comorbidităţi pe care le avea domnul Toma, este şi legiferat ca atare”, a comentat Alexandru Rafila, arătând că este vorba de lege care se referă la confidenţialitatea privind dosarul medical al unui pacient.

Ministrul a mai spus că, din păcate, ”patologia infecţioasă, mai ales la pacienţi care au şi comorbidităţi evoluează din păcate imprevizibil şi mai apar şi decese”.

Alexandru Rafila a mai afirmat că aceste infecţii virale, sezoniere, precum gripa, pot produce complicaţii chiar şi la persoane cu stare de sănătate aparentă bună şi pot să ducă la astfel de consecinţe.

”Important, ca mesaj general, este ca atunci când avem o astfel de problemă, să ne prezentăm la medic din primul moment şi să încercăm să nu ducem pe picioare astfel de afecţiuni”, a mai spus ministrul.

”Atât ştiu şi eu, că a fost internat la spitalul la care am lucrat şi eu, cu o infecţie respiratorie, mai mult de atât nu pot să spun”, a afirmat ministrul Sănătăţii.

Cătălin Toma, preşedintele Consiliului judeţean Vrancea şi al PNL Vrancea, a decedat la un spital din Capitală unde a ajuns cu complicaţii în urma unei răceli.

  coral