Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, a explicat de ce numărul îmbolnăvirilor de coronavirus a crescut. Acesta susține că nu redeschiderea teraselor a determinat creșterea numărului de cazuri, ci faptul că oamenii au renunțat să poarte mască. 

„Aş fi recomandat omenilor să poarte mască indiferent dacă sunt răciţi sau nu. Dar degeaba recomandam atunci, pentru că nu existau măşti. (…) Principalul benficiar al măştii este persoana infectată respirator şi care nu mai împrăştie microorganisme. (…) Aş fi închis şcolile cu o săptămână mai târziu. (…) Carantina a fost un lucru bun. A scutit Romania de o multiplicare foarte rapidă a virusului”, a punctat acesta.

Alexandru Rafila a tras un semnal de alarmă şi spune că se poate reveni la măsuri mai stricte, mai ales că numărul cazurilor este în creştere.

Medicul a mai subliniat încă o dată importanța purtării măștii de protecție ca măsură de prevenție vitală pentru sănătatea publică: „Aştept să văd ce se va întâmpla în zilele următoare. Nu din cauza taraselor (a crescut numărul de cazuri), ci datorită unei relaxări a măsurilor de protecţie.

S-a renunţat la mască. (…) În America de Sud creşte rapid. Sunt ţări din zona noastră care au revenit la măsuri mai dure: Israel a închis şcoli. Iran, Rusia, fostele state sovietice, numărul de căzuri este în creştere .

Brazilia are o situaţie paradoxală pentru că preşedintele recomandă să nu se ţină cont de măsuri. Aducerea în zona politică a sănătăţii publice e foarte periculoasă. Victimele sunt oameni simpli”, spune medicul.

coral