Terenul pe care se află Catedrala Mitropolitană a fost subiectul unui incredibil furt, la cel mai înalt nivel, operat de către Primăria Cluj condusă de Pnl și de Boc.

Această Catedrală este a 2-a biserică ortodoxă extra-muros din Cluj, din afara zidurilor cetății, dar prima a localnicilor români din oraș – construită fiind între 1923 – 1933. Terenul a fost donat în 1923 de către conducerea municipiului. De-a lungul timpului, în timpul modernizărilor funciare, dreptul de proprietate este confirmat și reconfirmat prin mai multe acte:

– în 1923 – conform actului de donație terenului îi este atribuit un nr topo nou (1426) pt. cei 1 jugăr și 1545 de stânjeni, echivalenți a 1,1 ha;

– în 1938 – după edificare construcției, îi este atribuit un nr. topo terenului 4842 și un alt nr. topo clădirii 4843, pe CF 8708;

– în 1945 – Judecătoria Cluj le atribuie altă nr. de CF – 1473, pt. aceleași nr. topo 4842 și 4843;

În 2012 – Boc redevine primar din postura de fost PM. PC vrea să construiască o mare parcare subterană, dar tocmai sub statuia lui Avram Iancu, până sub clădirea bisericii.

Arhiepiscopia se opune. Vrednicul de pomenire, ÎPS pr M Bartolomeu Anania știa ceea ce știau și specialiștii și cei cu memorie și conștiință – Catedrala fost construită pe locul unei foste gropi, pe un teren mlăștinos, pe un pământ de umplutură, cu o fundație cf standardelor structurale de la 1923.

Orice mare săpătură aproape de catedrală ar pune în mare pericol structura de rezistență a acesteia. Un parking sub biserică echivalează cu dărâmarea ei. Datorită fermității mitropolitului Bartolomeu Intenția malefică a PC este pt. moment oprită.

În 2013 primarul Boc, cu complicitatea instituțiilor statului, al Consiliului Local și al Biroului de Cadastru și Publicitate Imobiliară fură terenul catedralei. Printr-un extras CF din 2014 – Arhiepiscopia constată cu stupoare că nu mai este proprietară a terenului, ci proprietari au devenit hoții și împotrivitorii Bisericii – CL Pnl condus de Boc. Vechiul CF 1473, pe suport de hârtie, a fost înlocuit de unul digital, CF 264230, pt. vechiul nr. Topo 4842.

În 2014 – Biserica acționează în instanță PC. În 2015 – Tribunal Cluj are o primă decizie favorabilă A. Boc face recurs. În 2016 – Curtea de Apel Cluj este, de asemenea, favorabilă B. Boc face recurs. În 2017 ÎCCJ are, și ea, o decizie favorabilă A. Și tot așa, după un lung șir de piedici abia la finalul anului 2019, în oct. Se emite o nouă carte funciară pentru Arhiepiscopia Ortodoxă.

Timp de 6 ani PC, condusă de Pnl și de Boc, a deposedat de proprietate Biserica pentru cele 1,1 ha din centrul Clujului. Cu toate implicații – de exemplu imposibilitatea de a aplica pentru proiecte europene de consolidare și renovare. Timp în care zeci și sute de milioane au fost direcționate către edificii necreștine sau exponente a discriminării și oprimării de secole a românilor din Transilvania.

Noi ne bucurăm de niște drepturi și bine-faceri dobândite prin lupta unor oameni, și a unor politicieni care, cu toate neajunsurile lor au luptat pentru țară, pt. drepturile noastre materiale și spirituale.

E timpul să ieșim din înșelarea de a visa la politicieni extraordinari, perfecți, dar care au marele neajuns că nu există în realitate. Trebuie să-i alegem pe cei care încearcă să urmeze niște principii adevărate – Libertatea, Credința Creștină, Națiunea și Familia. Principii care ne ajută să urmăm lupta bună a înaintașilor, de a cărei roade încă ne bucurăm.

Dragi clujeni, a venit timpul de a scăpă de Boc și de toată clica strânsă în jurul lui! Fiți alături de noi, unirea face puterea!