Ce amendă riști dacă nu ai vizibilitate în oglinda retrovizoare? Potrivit Codului Rutier, șoferii riscă amenzi uriașe dacă nu au oglinzile retrovizoare obturate. 

De exemplu, brăduțul parfumat sau orice alt obiect prins de oglinda retrovizoare este considerat un obiect care poate obstrucționa vederea șoferului, prin urmare, este interzis să fie amplasat la oglindă. Astfel, cei care pun un brăduț parfumat la oglinda retrovizoare pot primi o sancțiune de peste 3.000 de lei.

”Reprezintă contravenție și e încadrată în clasa a IV-a de sancțiuni […] aplicarea de afișe, reclame publicitare, înscrisuri sau accesorii pe parbriz, lunetă sau geamurile laterale care restrâng sau estompează vizibilitatea sub limita legal admisă ori împiedică sau diminuează eficacitatea dispozitivelor de iluminare și semnalizare luminoasă ori citirea numărului de înmatriculare”, prevede Art. 102 (36), din Codul Rutier.

Așadar, clasa a IV-a de amenzi prevede aplicarea unei sancțiuni cuprinse între 9 și 20 de puncte de amendă. Ceea ce înseamnă o amendă cuprinsă între 1.485 lei și 3.300 de lei.

Până la sfârșitul anului 2023, Codul Rutier prevedea e o valoare de 10% din salariul minim brut pe economie pentru punctul de amendă. Punctul de amendă fusese îngheţat la 145 lei, de la începutului anului 2017, când salariul minim brut pe economie avea valoarea de 1.450 de lei. Însă, potrivit OUG nr. 115/2023, în 2024, punctul de amendă reprezintă doar 5% din salariul minim brut, care are, în prezent, valoarea de 3.300 de lei – 165 de lei.

Care sunt clase de amendă în România

În România, există cinci clase de amendă. Dacă primele patru fiind se pot aplica persoanelor fizice, cea de a cincea se aplică doar persoanelor juridice.

a) clasa I – 2 sau 3 puncte-amendă
b) clasa a II-a – 4 sau 5 puncte-amendă
c) clasa a III-a – de la 6 la 8 puncte-amendă
d) clasa a IV-a – de la 9 la 20 puncte-amendă
e) clasa a V-a – de la 21 la 100 puncte-amendă

 

coral coral