Muzeul de Artă Cluj-Napoca, instituție publică de interes județean, care funcţionează sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj, organizează, în perioada 7-23 iulie 2023, expoziția personală a artistei Benczédi Ilona. Vernisajul va avea loc în data de 6 iulie 2023, de la ora 18:00, în prezența artistei. La eveniment vor participa: Lucian Nastasă-Kovács, managerul Muzeului de Artă Cluj-Napoca, Szilágyi Enikő, actriță, respectiv muzicienii Haáz-Márkos, care vor susține un moment muzical.

„Benczédi Ilona a crescut la Cluj, a fost campioană națională de tineret la săritura în înălțime, dar după o accidentare gravă la genunchi s-a orientat spre desen și apoi spre sculptură. Avea 16 ani când, împreună cu tatăl ei, sculptorul Benczédi Sándor (1912-1998), a realizat prima sa lucrare publică, peretele decorativ din ceramică al restaurantului Metropol din Cluj. Între 1967 și 1973 a studiat la Institutul de Arte Plastice Ion Andreescu din Cluj, absolvind sculptura sub îndrumarea lui Vetró Artúr.

După absolvire, a participat cu regularitate la expozițiile de grup județene și naționale. În 1987 a emigrat în Suedia, unde și-a prezentat prima expoziție personală în anul următor. Din 1990 până în 1995 și-a condus propria galerie lângă atelierul său din centrul orașului Stockholm.

În 2008 a primit Premiul anual pentru cultură al ziarului județean Östersund (Länstidningen i Östersund). În 2008 s-a mutat în sud, la Kågeröd, iar în ultimii ani locuiește alternativ la Budapesta și în Suedia” [EMÜK].