Tot pe 11 iunie s-au născut compozitorul Richard Strauss și oceanologul Jacques-Yves Cousteau. De asemenea, pe 11 iunie, Virginia Ruzici a câștigat turneul de la Roland Garros.

1864: Nașterea lui Richard Strauss

Compozitorul și dirijorul Richard Strauss, un exponent esențial al romantismului târziu, s-a născut pe 11 iunie 1864, ca fiu al lui Franz Joseph Strauss, membru al orchestrei Teatrului Curții din Munchen. Mama sa, Josephina, născută Pschorr, a fost a doua soție a tatălui său. Richard Strauss a învățat muzica de la diferiți membri ai familiei sale, luând lecții de pian de la patru ani și lecții de vioară de la opt ani. La vârsta de 20 ani, l-a întâlnit pe Hans von Bülow, care l-a ajutat să-l descopere pe Wagner. Bülow a dirijat primele lucrări importante ale lui Strauss, printre care primul concert pentru corn (1885), cu tatăl său ca solist.

În 1919, Strauss a fost numit în conducerea artistică a Operei din Viena și a rămas acolo până în 1925. A susținut ultimul concert cu Orchestra de Stat din Berlin în 1920 și, în anul următor, a călătorit în Ungaria și România. În 1922, a întreprins al doilea și ultimul turneu în America de Nord, susținând concerte cu Orchestra Filarmonicii din New York și Orchestra din Philadelphia. Întors la Viena, a devenit membru de onoare al Filarmonicii din capitala austriacă.

În lunga sa carieră muzicală, Strauss a scris 16 lucrări pentru scenă, opere și balete, 14 lucrări orchestrale, 6 lucrări concertante, muzică de cameră și un număr mare de lieduri. Activitatea sa s-a desfășurat aproape exclusiv în marile centre muzicale ale Germaniei și Austriei, la Munchen, Berlin, Weimar, Dresda și Viena. Cu câteva luni înainte de moartea sa, a scris ultimele patru melodii pentru soprană și orchestră și a dirijat pentru ultima dată la radio fragmentul „Clar de lună” din „Capriccio”, la 13 iulie 1949. A murit la Garmisch, la 8 septembrie 1949.

Richard Strauss FOTO: Arhivă


1910: Nașterea lui Jacques-Yves Cousteau

Jacques-Yves Cousteau, oceanolog francez, s-a născut pe 11 iunie 1910, la Saint Andre de Cubzac. În 1930, a fost admis la Școala Navală Franceză. La zece ani, a scris primele versuri și lua cursuri de pian. La 13 ani, a primit în dar un aparat de filmat.

Lumea subacvatică a descoperit-o în 1937, alături de un căpitan din Marina Franceză și un campion de pescuit submarin. În timpul războiului, Cousteau a fost ofițer de artilerie pe crucișătorul Dupleix și a fost decorat pentru bravură, luptând împotriva nemților. A fost inițiatorul unei noi științe, arheologia submarină, și a inventat mai multe aparate și instrumente de cercetare subacvatică.

Jacques-Yves Cousteau FOTO: Arhivă


1978: Virginia Ruzici câștigă Roland Garros

Pe 11 iunie 1978, jucătoarea de tenis Virginia Ruzici a câștigat turneul de la Roland Garros, devenind prima româncă învingătoare la simplu și la dublu, alături de iugoslava Mima Jausovec. Virginia Ruzici s-a născut pe 31 ianuarie 1955, la Câmpia Turzii, județul Cluj, și a devenit jucătoare profesionistă în 1975. Ea a câștigat 14 titluri la simplu în cariera sa, incluzând unul de Grand Slam la Roland Garros în 1978. În acea finală, a învins-o pe câștigătoarea din 1977, Mima Jausovec, cu scorul de 6-2, 6-2.

Virginia Ruzici FOTO: Arhivă


Alte Evenimente Notabile din 11 Iunie

1903: Regele Serbiei, Alexandru I, și regina Draga sunt asasinați de membri ai grupării panslaviste Mâna Neagră, care urmărea îndepărtarea Serbiei de sub influența vestică și orientarea către Rusia.

1948: Naționalizarea principalelor mijloace de producție în România prin Legea nr. 119, care a marcat tranziția țării de la o economie de tip capitalist la una de tip centralizat, deposedând oamenii de munca lor de-o viață și declanșând tragedii personale pentru zeci de mii de români.

1965: Regina Elisabeta a Marii Britanii a conferit titlul de „Cavaler al Imperiului Britanic” celor patru membri ai trupei The Beatles, care a fost una dintre cele mai influente formații muzicale ale secolului XX.

1979: Moartea cunoscutului actor american de cinema John Wayne, care a fost vedetă a nenumărate western-uri și a câștigat un Oscar pentru rolul său din filmul „True Grit” în 1969.