Cetăţenii greci au fost deja avertizaţi de ministrul pentru crize climatice că urmează să se confrunte cu un prim val de caniculă, iar temperaturi de peste 40 de grade sunt așteptate în cursul acestei săptămâni.

Atenţie la temperaturile extreme!

Serviciile meteorologice au emis avertizări privind atingerea pragului de 42 de grade Celsius în centrul ţării, în condiţiile în care Grecia s-a confruntat deja în ultimele zile cu temperaturi foarte ridicate, în special la Atena, relatează Agerpres, citând AFP.

Aceste prognoze au determinat autorităţile să avertizeze populaţia şi să se pregătească pentru contracararea efectelor produse de caniculă. Începând cu ziua de marţi, când se vor înregistra temperaturi de peste 40 de grade, apare şi un risc „foarte ridicat” de incendii, conform declaraţiei de luni a lui Vassilis Kikilias, ministrul pentru crize climatice şi protecţia civilă.

Prognoza meteorologică

Potrivit prognozei, valul de căldură va dura trei zile şi va „atinge punctul culminant miercuri şi joi”, iar „riscul de incendii va fi foarte mare în zone extinse din Grecia”.

Apel la vigilenţă

Oficialii le-au cerut grecilor „ajutorul şi atenţia pentru a proteja vieţile umane” şi natura, având în vedere că în Grecia se înregistrează zilnic între 30 şi 40 de incendii de pădure, deocamdată la scară redusă.

Marţea trecută au fost înregistrate recorduri de căldură pentru prima săptămână de iunie, potrivit site-ului meteo.gr, cu temperaturi ajungând în unele locuri la 39,3 grade Celsius. Acesta este doar primul val de caniculă care se va abate asupra Europei.

Informaţii pentru turişti

Turiștii care și-au planificat vacanțele pentru vară sunt sfătuiți să se informeze cu privire la riscurile din zonele afectate și să ia măsuri de precauție. Ministerul Afacerilor Externe a emis un avertisment încă de la începutul lunii aprilie pentru cetățenii români aflați în Grecia despre ridicarea nivelului de alertă de incendiu la 4 (risc foarte mare) în zonele Egeea de Nord, Attica (Atena), Evia, Insulele Ciclade, Creta și sudul Peninsulei Peloponez, din cauza intensificărilor semnificative ale vântului.

Pentru asistență consulară, cetățenii români pot contacta Ambasada României în Atena și Consulatul General din Salonic. Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului a emis avertizări anul trecut pentru românii care călătoreau în destinațiile unde erau anunțate incendii, recomandând reprogramarea sau anularea vacanței dacă riscurile sunt semnificative. Acest lucru se poate face doar cu acordul părților, dacă autoritățile din țările respective nu impun restricții sau limitări.

Anul trecut

În 2023, Grecia s-a confruntat cu o caniculă întinsă pe o durată de două săptămâni, în timpul căreia au fost distruse de incendii aproximativ 175.000 de hectare de păduri şi terenuri agricole, și peste 20 de persoane au murit. Temeri exprimate de ministrul pentru crize climatice sunt astfel absolut întemeiate.