Destituirea, luni, a unui primar pro-kurd, în sud-estul Turciei, continuă să provoace tensiuni în ţară în regiunea respectivă având loc manifestații dar a dus şi la o încăierare între deputaţi, în Parlamentul de la Ankara, relatează AFP.

Potrivit unor martori, mai multe persoane au fost rănite şi reţinute în urma unei intervenţii a poliţiei în oraşul Hakkari, al cărui primar, Mehmet Siddik Akis, un ales din cadrul Partidului Egalităţii şi Democraţiei Popoarelor (DEM, pro-kurd) a fost destuit şi plasat în arest prevenitv luni, după ce a fost acuzat de „apartenenţă la o organizaţie armată teroristă”.

La Ankara, o încăierare, filmată de camere din Parlament, a avut loc între deputaţi din cadrul Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP) şi din cadrul DEM, care denunţau numirea unui primar interimar la Hakkari.

Deputaţii din cadrul DEM au scandat „umăr la umăr împotriva fascismului”, iar deputaţi AKP le-au răspuns „Jos PKK!”, potrivit AFP, citată de News.ro.

Deputaţi din partidul preşedintelui Recep Tayyip Erdogan au smuls banderole din mâinile opozanţilor, iar în confuzia care a urmat mai mulţi aleşi au fost trântiţi la pământ, potrivit unei înregistrări video postate pe reţele de socializare.

DEM – fostul HDP – este acuzat cu regularitate de Guvernul turc de legături cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), o grupare armată cpnsiderată „teroristă” de către Ankara şi aliaţii săi din Occident, o acuzaţie dezminţită de către partid.

Mehmet Siddik Akis este primul primar pro-kurd destituit după alegerile municipale de la 31 martie, în care DEM a obţinut victorii  în 77 de municipalități din Turcia.

Poliţia a intervenit împotriva susţinătorilor DEM, în care a tras cu gloanţe de cauciuc, potrivit publicaţiei de opoziţie Medyascope.

Guvernatorul provinciei Hakkari a interzis orice manifestaţie până la 12 iunie.

O delegaţie parlamentară şi de lideri din cadrul DEM – a treia forţă în Parlamentul turc – s-a dus la faţa locului, luni.

Partidul Republican al poporului (CHP), principala formaţiune în opoziţie, şi-a exprimat susţinerea faţă de edilul destituit şi a trimis o delegaţie la Hakkari.

Aproximativ 50 de primari din partidul pro-kurd aleşi în 2019 au fost înlocuiţi cu administratori – „kayyum” – numiţi de către stat.

Fostul copreşedinte al formaţiunii, Selahattin Demirtas, încarcerat în 2016, a fost condamnat în mai la 42 de ani de închisoare, după ce a fost găsit vinovat de aducere atingere unităţii statului.