Originar din sud-vestul Asiei și din regiunea mediteraneană și cultivat pe scară largă în Asia, Africa, Europa și Statele Unite, mărarul este cunoscut pentru gustul special pe care îl dă mâncării.

Mărarul poate contribui la gestionarea colesterolului și diabetului. Foto: pixabay (Arhivă)

Pe lângă savoare, mărarul aduce și o serie de beneficii de-a dreptul surprinzătoare. Conform studiilor, mărarul asigură antioxidanți antiinflamatori – substanțe care pot juca un rol în prevenirea sau amânarea deteriorării celulelor.

Atunci când este utilizat în scop medicinal, mărarul poate contribui la gestionarea colesterolului și diabetului, precum și la reducerea durerilor menstruale și din timpul travaliului, relatează Health.

Antioxidanți antiinflamatori

La fel ca multe alte ierburi și condimente, unele dintre beneficiile mărarului sunt datorate efectelor sale antioxidante și antiinflamatorii. De exemplu, mărarul, pătrunjelul, coriandrul și cimbrul sunt surse bogate de flavonoide. Flavonoidele sunt pigmenți vegetali naturali care se găsesc în fructe, legume și băuturi precum ceaiul și vinul.

Antioxidanții s-au dovedit a avea mai multe beneficii pentru sănătate. Aceștia au proprietăți anticancerigene, antioxidante, antiinflamatorii și antivirale.

Scăderea colesterolului

Conform Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), bolile de inimă sunt principala cauză de deces în Statele Unite. Riscurile pentru sănătate cresc pe măsură ce crește nivelul de colesterol din sânge. De exemplu, un nivel ridicat de colesterol în sânge crește riscul de boli de inimă și de accident vascular cerebral.

Se pare că suplimentele pe bază de mărar pot reduce colesterolul total și colesterolul lipoproteic cu densitate scăzută (LDL). Colesterolul LDL, cunoscut drept colesterol „rău”, poate duce la acumularea unor depozite de grăsime numite plăci în interiorul arterelor, ceea ce poate crește riscul de atac de cord și accident vascular cerebral.

Controlul diabetului

În jur de 11,3% dintre adulții americani în vârstă de 18 ani sau peste suferă de diabet, iar mai mult de unul din trei suferă de prediabet.

Diabetul cronic (pe termen lung) crește riscul unor afecțiuni precum demența, bolile de inimă, osteoporoza, afecțiuni renale și depresie.

S-a demonstrat că suplimentele pe bază de mărar au ca efect scăderea glicemiei și reducerea riscului de complicații diabetice. Acest lucru se datorează probabil proprietăților antioxidante ale mărarului, precum și capacității sale de a modifica genele implicate în procesul de reglare a glicemiei (zahărului) și a grăsimilor.

În cadrul unui mic studiu, 42 de pacienți cu diabet de tip 2 au primit în mod aleatoriu fie 3 grame de pulbere de mărar pe zi, fie un placebo (o pastilă care nu are niciun efect asupra organismului). Suplimentul pe bază de mărar a scăzut semnificativ nivelul de insulină, colesterolul total și colesterolul LDL din sânge. De asemenea, a crescut colesterolul lipoproteic de înaltă densitate („bun”).

Dureri menstruale

Circa 16-91% dintre femei se confruntă cu dismenoree (dureri menstruale), iar 2-29% au dureri severe. Mărarul ar putea reduce durerea.

De exemplu, un mic studiu a arătat că pulberea de mărar a fost la fel de eficientă ca un medicament antiinflamator nesteroidian (AINS) numit acid mefenamic la ameliorarea durerilor menstruale.

AINS acționează prin oprirea producției de către organism a unei substanțe care cauzează durere și inflamație. Cu toate acestea, alte cercetări nu au găsit nicio legătură clară între suplimentul pe bază de mărar și durerile menstruale.

Durere și anxietate în timpul travaliului

Mai multe studii publicate au analizat efectele diferitelor forme de mărar asupra durerii și evoluției travaliului, precum și asupra anxietății din timpul nașterii.

Oxitocina este un hormon care reduce stresul și favorizează construirea relațiilor. De asemenea, stimulează contracțiile din timpul travaliului.

Într-un mic studiu realizat pe 100 de femei însărcinate s-au comparat efectele semințelor de mărar fierte și ale oxitocinei. Mai puține persoane din grupul cu semințe de mărar au prezentat niveluri severe sau aproape severe de anxietate. De asemenea, travaliul a fost mai scurt în cazul grupului cu semințe de mărar. Acest lucru sugerează că semințele de mărar ar putea fi folosite ca tratament eficient pentru a reduce anxietatea în timpul travaliului și pentru a scurta durata acestuia.

  coral