Preşedintele Joe Biden a declarat vineri că va semna o lege care acordă grupului chinez ByteDance aproximativ şase luni să cedeze TikTok, dacă aceasta va trece în Congres, în timp ce rivalul său, Donald Trump, şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la interzicerea serviciului folosit de 170 de milioane de americani, transmite Reuters.

Camera Reprezentanţilor intenţionează să voteze marţi sau miercuri proiectul de lege pentru interzicerea TikTok, după ce o comisie a aprobat joi în unanimitate măsura.

Camera va vota propunerea conform regulilor care cer ca două treimi din membri să voteze „da” pentru a obţine aprobarea.

„Dacă o trec, o voi semna”, a declarat Biden reporterilor.

Proiectul de lege are o soartă incertă în Senat, unde unii parlamentari spun că doresc modificări ale legislaţiei.

Republicanul Trump, care doreşte să se întoarcă la Casa Albă în urma alegerilor din noiembrie, s-a arătat împotriva interzicerii TikTok, spunând pe reţelele sociale:

„Dacă scapi de TikTok, Facebook…le va dubla afacerile”, a spus acesta, adăugând că nu vrea ca Facebook să „o ducă mai bine”.

Trump a criticat anterior Meta Platforms, compania mamă a Facebook pentru revocarea accesului său la Facebook şi Instagram, după ce platforma a eliminat două dintre postările sale în timpul revoltei de la Capitoliul SUA din 6 ianuarie 2021.

Conturile sale au fost restabilite în februarie 2023.

Echipa de campanie a lui Trump nu a comentat la momentul publicării articolului dacă are o poziţie cu privire la legislaţie.

Meta Platforms a refuzat să comenteze. Departamentul de Justiţie a declarat Comisiei Camerei pentru Energie şi Comerţ că un proiect de lege de vânzare, mai degrabă decât un proiect de lege care interzice TikTok, ar pune guvernul într-o poziţie juridică mai puternică, potrivit unui document consultat de Reuters.

Mike Pence, care a ocupat funcţia de vicepreşedinte în timpul mandatului lui Trump, a susţinut propunerea legislativă a Camerei privind TikTok.

„China otrăveşte minţile copiilor americani. E prea mult”, a scris el pe platforma X.

Proiectul de lege ar acorda companiei ByteDance 165 de zile pentru a ceda TikTok. Dacă nu va face acest lucru, magazinele de aplicaţii operate de Apple, Google – parte a grupului Alphabet – şi alţii nu vor putea oferi TikTok legal sau nu vor putea oferi servicii de găzduire aplicaţiilor controlate de ByteDance.

În 2020, Trump a încercat să interzică platformele chineze TikTok şi WeChat, dar a fost blocat de instanţe.

Senatorul republican Rand Paul, care a blocat anterior încercările de a accelera interzicerea TikTok, a răspuns la declaraţia lui Trump care spunea că fostul preşedinte a ajutat la rezolvarea preocupărilor legate de utilizatorii TikTok din SUA printr-un proiect al companiei în valoare de 1,5 miliarde de dolari.

„De ce GOP din Cameră sunt de partea lui Biden şi încă încearcă să interzică TikTok?” a scris Paul pe X, folosind un acronim pentru republicani. „Dacă Congresul interzice TikTok, va acţiona precum comuniştii chinezi care deja au interzis TikTok… De ce să nu apărăm primul amendament?”.

Trump a declarat într-un ordin executiv din august 2020 că colectarea de date de către TikTok „ar putea permite Partidului Comunist Chinez accesul la informaţiile personale ale americanilor – posibil dând voie Chinei să urmărească locaţiile angajaţilor şi contractorilor federali, să facă dosare cu informaţii personale pentru şantaj precum și spionaj comercial”.

TikTok, care spune că nu a împărtăşit şi nu ar împărtăşi datele utilizatorilor din SUA cu guvernul chinez, susţine că proiectul de lege al Camerei echivalează cu o interdicţie.

Nu este clar dacă China ar aproba vreo vânzare sau dacă TikTok ar putea fi vândut în şase luni.

„Această legislaţie are un rezultat prestabilit: interzicerea totală a TikTok în Statele Unite. Guvernul încearcă să priveze 170 de milioane de americani de dreptul lor constituţional la libera exprimare”, a declarat compania după votul Comitetului pentru Energie şi Comerţ al Camerei”.

Aplicaţia este populară iar aprobarea legislației atât de către Cameră, cât şi de Senat, într-un an electoral, poate fi dificilă. Luna trecută, campania de realegere a lui Biden a început să posteze pe TikTok.