Bolnavii de cancer dau în judecată Ministerul Sănătății. Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), condusă de brașoveanul Cezar Irimia, anunţă că va acţiona Ministerul Sănătăţii în instanţă şi va demara acţiuni de protest pentru a apăra Planul Naţional de Prevenire şi Combatere a Cancerului (PNPCC).

Bolnavii de cancer dau în judecată Ministerul Sănătății. „Ziua Supravieţuitorilor de Cancer (4 iunie, n.r.) a fost umbrită de incertitudinea implementării Planului de cancer, incertitudine generată de declaraţiile ministrului Sănătăţii. Acesta pretinde că planul votat în unanimitate în Parlamentul României şi devenit lege în noiembrie 2022 nu este un plan complet.

Amintim că la construcţia acestui plan au fost experţi din Ministerul Sănătăţii, din SNOMR, reputaţi chirurgi, radioterapeuţi şi alte profesii liberale, grupul din parlament fiind condus de domnul Prof. Dr. Patriciu Achimas-Cadariu. Înainte de legiferare a stat în transparenţă 5 luni, timp în care dl ministru Rafila nu a făcut nicio observaţie la plan, chiar participând la promulgarea acestuia.

Concluzia este una clară – orgoliile dlui ministru sunt mai presus decât legea. (…) FABC a hotărât, prin vocea asociaţiilor membre, apărarea cu orice preţ a PNPCC, acţionând Ministerul Sănătăţii în instanţă, la epuizarea celor 180 de zile în care Ministerul era obligat să scrie normele şi să implementeze Planul legiferat, urmat de proteste în stradă”, se arată într-un comunicat emis de FABC.