Capitala României, București, este pe locul 3 în topul orașelor europene care găzduiesc startup-uri și unicorni specializați în inteligența artificială, potrivit unui raport realizat de StartupBlink, citat de economedia.ro.

În domeniul inteligenței artificiale, Bucureștiul a urcat cu un avans impresionant de 28 de locuri față de clasamentul regional general, arată raportul. Capitala României este devansată în Europa doar de Londra și Paris, care își mențin statutul de orașe europene de top în toate industriile.

Două orașe britanice, Cambridge și Bristol, se situează cu mândrie în primele 10 orașe din regiune, subliniind meritele lor în domeniul inteligenței artificiale.

Oslo își asigură o poziție remarcabilă în această subindustrie, depășind cu 11 poziții clasamentul său regional general, datorită prezenței Cognite, un startup de inteligență artificială evaluat la peste 1 miliard de dolari.

Tallinn apare ca un centru european robust pentru startup-urile de IA, cu o clasare cu 6 locuri mai mare decât poziția sa regională generală, cu 37 de startup-uri implicate activ în IA.

Berlin și Moscova sunt singurele orașe care scad sub clasamentul lor regional general atunci când sunt filtrate în mod specific pentru Inteligența Artificială, arată sursa.

Amintim că, potrivit aceluiași raport, România ocupă locul 42 în clasamentul mondial al țărilor din lume cu ecosisteme solid de startup-uri. După doi ani de îmbunătățire a poziției din clasamentul global, România a înregistrat un declin de 3 poziții, ajungând pe locul 42 la nivel mondial, pierzându-și poziția în top 40 mondial.

coral