Cancerul care afectează prostata, acea glandă mică situată sub vezica urinară și în fața rectului, este cel mai frecvent tip de cancer întâlnit la bărbați. Vestea bună este că de multe ori evoluează lent și poate fi tratat cu succes, mai ales dacă este diagnosticat la timp. Care sunt simptomele ce ar trebui să te trimită la medic și analizele și investigațiile recomandate în astfel de cazuri vei afla mai jos!

De ce apare cancerul de prostată?

Cancerul de prostată se dezvoltă atunci când celulele din prostată dezvoltă mutații, se înmulțesc și cresc aberant, formând o tumoră. Cauzele exacte din spatele acestui fenomen nu sunt pe deplin cunoscute, însă există o serie de factori care pot influența riscul de apariție a acestei boli.

Vârsta reprezintă un factor de risc semnificativ în dezvoltarea cancerului de prostată. Statisticile arată că riscul crește pe măsură ce bărbații înaintează în vârstă și este mai probabil să fie diagnosticați cu această afecțiune după 50 de ani. Istoricul familial de cancer de prostată joacă, de asemenea, un rol important – existența unor cazuri de cancer de prostată în familie, în special la tată sau frate, dublează sau chiar triplează riscul apariției bolii. Genetica influențează și ea riscul de cancer de prostată.

Potențiali factori de risc mai sunt considerați fumatul, prostatita sau inflamația prostatei, obezitatea morbidă și infecțiile cu transmitere sexuală.

Cum se manifestă cancerul de prostată?

Simptomele cancerului de prostată sunt adesea absente în fazele incipiente ale bolii. Acest lucru poate face dificilă detecția timpurie a bolii, deși screening-ul regulat poate contribui la identificarea cancerului înainte de apariția simptomelor.

Pe măsură ce boala progresează, vor începe să apară anumite semne și probleme. Printre acestea se numără urinarea frecventă, în special pe timp de noapte, fluxul slab de urină sau fluxul care începe și se oprește, durerea sau arsura la urinare, pierderea controlului vezicii urinare și a defecației, ejacularea dureroasă și disfuncția erectilă. Alte simptome mai grave pot include prezența sângelui în spermă sau urină și durerea în zona lombară, șold sau piept.

Aceste simptome pot indica însă și alte afecțiuni, cum ar fi hiperplazia benignă de prostată sau prostatita, deci este esențial să se consulte un medic pentru un diagnostic corect.

Metode de diagnosticare a cancerului de prostată

După cum menționam mai sus, screening-ul regulat joacă un rol important în depistarea semnelor de cancer de prostată în stadii incipiente. În general, se recomandă începând cu vârsta de 55 de ani, dar poate fi necesar și înainte de această vârstă în cazurile cu risc ridicat.

Când medicul are motive să suspecteze dezvoltarea acestei boli, există mai multe teste și proceduri la care se poate apela pentru a obține un diagnostic. Unul dintre ele este examenul rectal digital, ce presupune palparea prostatei pentru a detecta eventualele denivelări sau zone dure care pot semnala prezența unei tumori. Un alt test important este reprezentat de analiza PSA, testul de sânge pentru antigenul specific prostatic, o proteină produsă de glanda prostatică, ale cărui niveluri ridicate pot indica cancer.

Există însă și alte afecțiuni care pot duce la creșterea nivelului PSA, inclusiv afecțiuni benigne precum hiperplazia benignă de prostată sau prostatita. De aceea, pentru clarificarea diagnosticului, se pot solicita teste suplimentare, cum ar fi o biopsie. Aceasta implică prelevarea unei probe de țesut care va fi testată într-un laborator anatomopatologic și reprezintă singura metodă sigură de a confirma diagnosticul de cancer de prostată. Alte investigații utilizate în procesul de diagnosticare sunt imagistica prin rezonanță magnetică (RMN) și ecografia transrectală.

Cancerul de prostată este o boală cu evoluție lentă, dar, ca orice alt tip de cancer, este important să fie diagnosticat la timp. Dacă este depistat înainte ca boala să se răspândească dincolo de prostată, este tratabil 100%. Programează-te anual la un consult urologic și nu ignora potențialele semne de alarmă!

Disclaimer: Informațiile prezentate în acest articol au scop informativ și nu pot fi considerate un substitut pentru vizita la medic. Dacă vrei să afli mai multe riscul de a dezvolta cancer de prostată și ce poți face pentru a-l reduce ori dacă observi apariția unor simptome îngrijorătoare, adresează-te unui medic!

Sursa: https://www.medlife.ro/glosar-medical/afectiuni-medicale/cancer-de-prostata-cauze-simptome-tratament

Sursa foto: Shutterstock