România trece la ora de vară în fiecare an, în ultimul weekend din luna martie. Sâmbătă noapte, 25 martie, ceasurile se dau cu o oră înainte, astfel că ora 03.00 va deveni ora 04.00. Practic, va fi noaptea cea mai scurtă din an, pentru că vom dormi cu o oră mai puțin.

Evenimentul are loc la scurt timp după Echinocțiul de primăvară, ce are loc pe 21 martie și marchează începutul primăverii astronomice. Astfel, în noaptea de 25 spre 26 martie 2023, ultima noapte de sâmbătă spre duminică din martie anul acesta românii vor trece la ora de vară. Teoretic, ziua de 26 martie va avea doar 23 de ore. Practic, însă, această ora va fi recuperată când vom trece, înapoi, la ora de iarnă.

Începând cu Echinocțiul de primăvară, când ziua este egală cu noaptea, ziua începe să crească până la 21 iunie, când are loc Solstițiul de vară și este ziua cea mai lungă din an. Revenirea la ora de iarnă se va face duminică, pe data 29 octombrie 2023, atunci când ora 04:00 va deveni ora 03:00, iar ziua va avea, teoretic, 25 de ore. Atunci vom putea spune că este noaptea cea mai lungă din an. Sistemul orei de vară și de iarnă presupune o ajustare cu o oră a ceasurilor în fiecare primăvară și toamnă, pentru a beneficia mai bine de lumina naturală.

La ora de vară, ceasul se dă înainte cu o oră (ora 3:00 devine ora 4:00), în timp ce la ora de iarnă operațiunea este inversă, ceasurile se dau înapoi cu o oră și ora 4:00 devine ora 3:00.

Introducerea orei de vară a avut ca scop creșterea numărului de ore în care oamenii beneficiază de lumina naturală a Soarelui și a fost extrem de avantajoasă pentru cei care lucrau, pe vremuri în agricultură sau în alte domenii, acolo unde se lucra „zi lumină”.

Sistemul cu ora de vară – ora de iarnă a fost adoptat de țările europene în secolul trecut, pentru a economisi energie, mai ales în perioada războiului sau a crizelor de pe piața petrolului apărute în anii 1970.

 

coral