Conflictele legate de garduri și arbori între vecini ar putea înceta, odată cu aprobarea  – de către Senatul României – a unui nou proiect de lege venit să stabilească reguli clare pentru plantarea și tăierea pomilor în curțile românilor.

Unul dintre scopurile acestui demers este acela de a promova conviețuirea pașnică în comunități și de a preveni posibilele neînțelegeri între proprietarii de grădini.

Acum, limita de la gard sau răzor pentru plantarea pomilor fructiferi este de doi metri. Proiectul legislativ adoptat de Senat aduce modificări, precizând că această limită nu se va aplica pomilor mai mici de doi metri înălțime.

Acest fapt oferă flexibilitate proprietarilor de grădini și curți în a-și amenaja spațiile verzi într-un mod mai diversificat și adaptat nevoilor specifice ale fiecărui teren, scrie Playtech.

Ce reguli impune noul proiect de lege

Pe lângă reglementările privind plantarea, proiectul de lege aduce schimbări și în ceea ce privește tăierea nucilor răzleți și castanilor comestibili.

Autorizarea tăierii acestor arbori va fi condiționată de criterii precum amplasarea lor în proximitatea construcțiilor, punându-le în pericol, sau în curțile unor construcții unde sunt planificate alte lucrări.

Proiectul de lege prevede o excepție importantă referitoare la distanța de plantare a pomilor fructiferi din categoria pomi răzleți față de limita proprietății vecinilor.

Astfel, conform noului cadru legal, plantarea acestor arbori se va realiza respectându-se distanțele față de răzor sau gard în mod diferentiat, în funcție de talia pomilor:

  • La 2 metri de răzor sau gard pentru pomi cu talie mică;
  • La cel puțin 3 metri de răzor sau gard pentru pomi cu talie mare.

În mod surprinzător, proiectul introduce o excepție pentru pomii „mai mici de 2 metri”, care vor fi excluși de la aceste reguli, oferind astfel proprietarilor posibilitatea de a diversifica peisajul lor verde în mod mai liber și adaptat particularităților fiecărui teren.

În prezent, criteriile pentru autorizarea tăierii nucilor răzleți și castanilor comestibili includ vârsta înaintată a pomilor, prezența ramurilor uscate în proporție de 60% din coroană, amplasarea în zone unde se vor construi obiective de interes național sau local, dar și amenințarea siguranței circulației rutiere în cazul aliniamentelor drumurilor naționale.

  coral