Fie că ai de mobilat și utilat o locuință nouă, te-ai apucat să îți reamenajezi bucătăria casei tale sau pur și simplu cauți să te informezi în legătură cu noile trend-uri în materie de bucătării, trebuie să iei în considerare un cuptor electric încorporabil.

Pe vremea bunicilor noștri, „aparatele de gătit” din bucătăriile caselor erau sobele. Părinții noștri au făcut saltul la aragaz, alături de care am crescut majoritatea dintre noi. Acum, când noi suntem la rândul nostru părinți sau poate chiar bunici, un aragaz a devenit o piesă de muzeu. Acum se poartă cuptoarele încorporabile și plita inducție sau vitroceramică. Fiecare generație cu metodele și tehnologiile sale.

Un cuptor electric încorporabil este un electrocasnic preferat din ce în ce mai mult de către gospodine și pasionați ai bucătăriei, fiind mult mai bun față de cuptorul clasic, pe gaz. De ce? În primul rând pentru că într-un cuptor electric încorporabil căldura este distribuită uniform și ai posibilitatea să alegi dacă sursa de căldură va veni de sus, de jos sau din ambele părți. De asemenea, temperatura este ușor de controlat, astfel că orice rețetă va fi simplu de făcut, fără a mai exista posibilitatea de a arde un preparat sau a-l coace prea puțin. Un alt avantaj este ventilația sau timer-ul ce îți permite să ”uiți” preparatele în cuptor fără a le face scrum.

Atunci când vrei să schimbi un aragaz vechi sau îți dorești un cuptor electric încorporabil mai nou trebuie să iei în considerare mai multe aspecte după care să îl alegi pe cel mai potrivit pentru tine.

  1. Mărimea cuptorului

Cel mai important aspect este spațiul pe care îl ai la dispoziție. Adâncimea este aproximativ aceeași pentru toate cuptoarele, ceea ce diferă fiind lățimea și înălțimea. Avantajul cuptoarelor mai mari este acela că poți găti mai mult sau în tăvi mai mari. De asemenea, avantajul unui cuptor electric încorporabil este că îl poți monta unde dorești, inclusiv sub plita inducție sau pe un corp individual de mobilă, la nivelul corpului, pentru a avea acces mai ușor la acesta. Dezavantajul este că trebuie să alegi mobila în funcție de cuptor și nu invers, o problemă pe care, atunci când aveam aragaz, nu o aveam.

  1. Materialul din care este fabricat

Un alt aspect importat care poate determina durata de viață a cuptorului tău este materialul din care acesta este fabricat. Modelele din tablă emailată pot fi într-adevăr frumoase, dar nu sunt la fel de rezistente precum modelele din inox. Un cuptor electric încorporabil din tablă emailată este potrivit într-o bucătărie în care se dorește să se obțină un aspect vintage, în timp ce un cuptor electric încorporabil din inox este mai potrivit unei bucătării cu design modern. La urma urmei, doar ușa este importantă, pentru că, în cel mai rău caz, va fi singura vizibilă. Uneori, în cazul celor mascate de mobilier, nici aceea. Așa că totul se reduce, până la urmă, la bugetul pe care-l acorzi pentru aparatele de gătit: cuptor și plită inducție, plită pe gaz sau vitroceramică, pentru a completa cuptorul.

  1. Funcțiile cuptorului

După cum am menționat anterior, avantajul unui cuptor electric încorporabil este acela că are foarte multe funcții. Poți seta atât treptele de temperatură cât și programele de coacere, poți găti cu aburi, poți găti la rotisor sau grill, ai funcție de programare întârziată, funcție de decongelare rapidă, sistem de ventialere, sistem de autocurățare, dar poți avea și programe speciale pentru a coace pizza. Astfel, cuptoarele electrice sunt un ajutor inegalabil într-o bucătărie, mai ales dacă ai obiceiul să gătești des.

De asemenea, mai poți acorda atenție și la clasa energetică din care face parte cuptorul electric încorporabil, temperaturile minime și maxime de lucru ale acestuia, accesoriile și numărul de rafturi cu care vine. În funcție de acestea, îți poți alege un cuptor electric încorporabil care să răspundă nevoilor tale, dar, în același timp să se încadreze și în bugetul tău. Nu trebuie să îți faci griji în ceea ce privește prețul acestor cuptoare, acesta fiind destul de variabil.

  1. Puterea cuptorului

Trebuie să acorzi atenție și puterii cuptorului, deoarece aceasta va afecta viteza și eficiența cu care se gătește mâncarea. Cu cât mai puternic, cu atât mai bine pentru tine din punct de vedere al timpului petrecut în bucătărie, dar nu și din punct de vedere al consumului de curent electric. Nu există o putere de bază pentru a clasifica un cuptor electric, în funcție de model poți găsi diferite clase de putere, de la mai mare la mai mică. Evident, aceasta va depinde de tipul de model pe care îl alegi și de utilizarea pe care i-o dai acestui tip de echipament de gătit. Puterea unui cuptor este indicată în W, ceea ce înseamnă wați. Puterea unui cuptor electric casnic este de obicei cuprinsă între 800 și 1200 kW.

coral