Ardeiul iute X a doborât recordul de cel mai „picant ardei din lume” și a intrat în Cartea Recordurilor.

Ardeiul iute X a fost desemnat „cel mai picant ardei iute din lume”, având o rată medie de 2,69 milioane de unități SHU, potrivit testelor efectuate de Universitatea Winthrop din Carolina de Sud, scrie CNN.

Ardeiul iute X a fost desemnat „cel mai picant ardei iute din lume”, având o rată medie de 2,69 milioane de unități SHU, potrivit testelor efectuate de Universitatea Winthrop din Carolina de Sud, scrie CNN.

Ardeiul iute care a deținut până acum acest titlu este Carolina Reaper, cu o medie de 1,64 milioane SHU, potrivit Guinness World Records.

Un ardei iute obișnuit are un scor de „iuțeală” curpins între 3.000 și 8.000 SHU pe scara Scoville. SHU măsoară nivelul de iuțeală al unui ardei iute, iar scara Scoville este cuprinsă între 0 (scorul apei plate) și 16.000.000 grade (scorul capsaicinei pure).

Degustarea Pepper X a fost filmată pentru a marca recunoașterea oficială a acestuia ca fiind „cel mai iute ardei iute din lume” de către Guinness World Records.

 

Spectacolul a apărut într-o ediție specială Hot Ones de pe YouTube în care gazda, Sean Evans, intervievează celebrități în timp ce acestea mănâncă iute și răspund la întrebări.

La degustarea acestui ardei extraordinar de iute efectul a fost unul rapid și puternic. Subiecții au fost imediat afectați de puterea ardeiului.

Cei care au testat ardeiul au resimțit imediat efectul și au început să aibă dificultăți în a respira bine. Mai mult, celor care au testat acest ardei le-a fost extrem de dificil să vorbească.

Dintre cei prezenți la degustarea ardeiului, doar producătorul acestuia părea să nu fie afectat, stând calm și cu brațele încrucișate.

„Sunt, în esență, un dependent de ardei. Mănânc ardei de atâtea decenii încât, chiar dacă pot simți căldura, să zicem, ca la un jalapeno, nu-mi face nimic”, a declarat Currie, fondatorul PuckerButt Pepper Company, conform CBC.

Currie a avut nevoie de aproape un deceniu pentru a obține acest ardei iute. Procesul implică zeci de încrucișări de plante – între opt și 12 generații. Ardeiul produs de el a fost certificat de Guinness Book la începutul lunii octombrie.

Currie recunoaște că, atunci când a încercat pentru prima dată acest ardei, iuțeala lui a fost „brutală”, persistând timp de aproximativ trei ore.

„Este o experiență pentru tot corpul atunci când mănânci atât de multă capsaicină dintr-o dată”, referindu-se la componenta din ardei care provoacă iritația atunci când intră în contact cu țesutul uman.

 

Ce se întâmplă dacă mănânci cel mai iute ardei din lume

Currie a explicat ce s-ar întâmpla dacă un începător în materie de ardei iute ar încerca Pepper X.

„Fiecare dintre noi are o toleranță diferită la iuțeală. Știi, e ca și cum ai bea bere. Când ești tânăr și bei o bere, una sau două beri te îmbată cu adevărat. Dacă te transformi într-un alcoolic, o ladă de bere ar putea face același lucru”, explică el.

Întrebat ce s-ar întâmpla dacă cineva care nu este obișnuit cu iuțeala extremă, el a spus: „Ai vomita imediat… Chili Klaus, care a mâncat și el unul împreună cu mine la [Hot Ones], este un fel de rege al ardeilor în UE. Și în cinci minute de la terminarea emisiunii a vomitat într-un coș de gunoi. Mi-a spus că au fost cele mai proaste 24 de ore din viața lui. De fiecare dată când încerca să mănânce sau să bea ceva, i se făcea rău din nou”.