Marți, Google a anunțat că va integra răspunsuri generate de inteligența artificială pentru interogările online, marcând una dintre cele mai semnificative schimbări aduse motorului său de căutare, lider mondial, din ultimii 25 de ani.

„Sunt încântat să vă anunț că vom începe să lansăm această experiență complet reînnoită, «AI overviews», pentru toată lumea din SUA în această săptămână”, a declarat directorul general al Google, Sundar Pichai, în cadrul unui eveniment din California. Schimbarea se va extinde în curând și în alte țări, a adăugat el, făcând-o accesibilă pentru peste un miliard de persoane.

Rezultatele căutărilor Google vor prezenta un rezumat AI în partea de sus a paginii, înainte de desfășurarea mai tipică a linkurilor. Rezumatele AI generate de tehnologia Gemini de la Google vor oferi rezumate succinte a ceea ce a găsit pe internet, cu linkuri către sursele online care au furnizat informațiile.

Un alt mod de căutare online „Puteți să întrebați orice vă trece prin cap sau orice aveți nevoie să faceți – de la cercetare la planificare și brainstorming – iar Google se va ocupa de tot ceea ce trebuie făcut”, a declarat Liz Reid, șefa echipei Google Search.

Schimbarea vine în contextul în care Google simte o presiune tot mai mare din partea motoarelor de căutare cu inteligență artificială, precum Perplexity, și din cauza zvonurilor repetate conform cărora OpenAI, creatorul ChatGPT, își construiește propriul instrument de căutare cu inteligență artificială.

Căutările prin intermediul chat-urilor AI au apărut și pe Facebook, Instagram și WhatsApp, utilizatorii putând obține informații de pe web fără Google.

Aceste alternative sunt lăudate de unii pentru experiența lor mai curată decât rezultatele adesea aglomerate ale unei interogări clasice.

Firma de cercetare Gartner preconizează că traficul pe web de la motoarele de căutare va scădea cu 25% până în 2026 din cauza utilizării roboților AI.

Google a ripostat la sugestia că interacțiunile AI de tip ChatGPT ar putea avea un impact asupra afacerii sale, care depinde aproape exclusiv de vânzările de publicitate din motorul său de căutare.

„Am constatat că, în cazul interviurilor AI, oamenii folosesc mai mult Search și sunt mai mulțumiți de rezultatele lor”, a declarat Reid.

„Puteți pune cele mai complexe întrebări, cu toate nuanțele și avertismentele pe care le aveți în minte, totul dintr-o singură dată.”

Compania a declarat că astfel de instrumente de inteligență artificială generativă le ușurează viața utilizatorilor, fie că aceștia caută un studio de yoga deschis duminica, planifică o călătorie sau pregătesc o masă cu cerințe dietetice speciale.

De asemenea, compania va începe în curând să testeze aplicarea AI la căutările bazate pe conținut video ca sursă de interogare, potrivit lui Reid.

Ca exemplu, acest lucru ar permite utilizatorilor să ceară Google să diagnosticheze un aparat electrocasnic stricat, filmându-l cu un smartphone, și să obțină sfaturi pentru a-l repara.

Proiectul Astra Google a oferit, de asemenea, o privire asupra Project Astra, care este dedicat construirii de asistenți digitali care să ajute la sarcini mari sau mici.

„De mult timp am vrut să construim un agent universal de inteligență artificială care poate fi cu adevărat util în viața de zi cu zi”, a declarat Demis Hassabis, șeful Google DeepMind.

„Este ușor de imaginat un viitor în care poți avea un asistent expert alături de tine prin intermediul telefonului sau al unor noi factori de formă interesanți, cum ar fi ochelarii.”

Potrivit lui Hassabis, capacitățile de agent AI vor debuta în produsele Google, cum ar fi aplicația Gemini sau Assistant, în cursul acestui an.

Google se află într-o cursă acerbă pentru inteligența artificială cu rivali precum OpenAI, care a lansat luni o versiune GPT-4o a software-ului său emblematic.

GPT-4o poate genera conținut sau înțelege comenzi vocale, text sau imagini Actualizarea tehnologiei OpenAI s-a dovedit a fi extrem de conversațională – capabilă să spună glume, să scrie cântece și să ajute un elev la meditații la algebră.

Google, la fel ca OpenAI, a prezentat, de asemenea, demonstrații în care membrii personalului au cerut AI-ului său să recunoască împrejurimile prin intermediul camerei unui smartphone și să demonstreze alte abilități de tip asistent.

Aceste noi abilități sunt concepute pentru a fi „conversaționale, intuitive și utile”, potrivit lui Sissie Hsiao, directorul general al Gemini Experiences și al Google Assistant.

Transformarea asistenților digitali în asistenți pricepuți este văzută ca următorul câmp de luptă pentru inteligența artificială generativă, Apple fiind aproape de a încheia un acord cu OpenAI pentru a utiliza puterile ChatGPT pe iPhone, potrivit presei americane.

Acest acord ar putea face parte din anunțurile majore privind inteligența artificială așteptate din partea producătorului iPhone în cadrul unui eveniment care va avea loc luna viitoare în California, toți ochii fiind ațintiți asupra unei potențiale actualizări a lui Siri, asistentul digital al Apple.