Prima dezbatere CIIC cu  experți naționali și internaționali a avut loc miercuri, 4 decembrie 2019, la clădirea Casino din Parcul Central.

Dezbaterea cu tema „Spațiul public clujean în transformare. Dezvoltări recente și direcții pentru viitor” i-a avut ca invitați speciali pe arhitectul Lance Jay Brown – președintele Consorțiului pentru Urbanizare Durabilă, Ralf Alwani – director Urban Scale Interventions, arh. Șerban Țigănaș – secretar general al Uniunii Internaționale a Arhitecților, arh. Daniela Maier – președinte al Ordinului Arhitecților din România filiala Transilvania. De asemenea, arhitectul Vlad Sebastian Rusu a prezentat proiectul pentru revitalizarea Parcului Feroviarilor. Dezbaterea a fost moderată de Ovidiu Cîmpean, coordonatorul CIIC.

Lance Jay Brown, arhitect, proiectant urban, profesor și autor, președintele Consorțiului pentru Urbanizare Durabilă a prezentat transformările spațiului public de-a lungul istoriei omenirii, punând accentul pe îngrijorări și teme importante ale prezentului și viitorului: creșterea alarmantă a populației pe glob, dezastrele naturale, revoluția digitală, multiculuralismul.

Arhitectul Șerban Țigănaș a studiat evoluția spațiului public clujean de-a lungul a trei decenii: 1989-2019. În prezentarea sa, intitulată „Spațiul public clujean, de la infrastructură prin design, la alt fel de infrastructură”, arhitectul clujean a analizat modul în care a fost folosit spațiul public clujean în ultimii 30 de ani din mai multe perspective: gestiunea, folosirea, alocarea, transformarea, generarea, design-ul și comportamentul.

Daniela Maier a ales să prezinte proiectele coordonate prin proiectul Scena urbană, o inițiativă a OAR Transilvania cu scopul de a implica comunitatea în redescoperirea și redefinirea spațiului public.  Câteva dintre locurile pe care echipa Scena Urbană a încercat să le readucă în atenția comunității de-a lungul timpului sunt: Cetățuia (2012, 2015), Gradina Botanică (2013), Spitalul Clinic Județean de Urgență – Chirurgie I (2013), Gara centrală și piața gării (2014, 2015), str. Ion I.C. Bratianu (2015), str. M. Kogălniceanu (2014, 2015, 2017), Cimitirul central (2015, 2016, 2017), râul Somes (2016, 2017), Parcul Feroviarilor (2016), Parcul Primăverii (2016), Baza sportivă Gheorgheni (2017). 

Ralf Alwani, director la Urban Scale Interventions, a explicat modul în care pot fi puse în practică proiecte în centrul cărora să fie designul centrat pe oameni. Acesta a dat ca exemplu râul Foyle care traversează orașul Londonderry din Irlanda de Nord, care avea conotații negative în societate deoarece podul care îl traversa era folosite de cei care încercau să-și pună capăt zilelor. Cu mici intervenții precum iluminarea podului în culori diferite, prin intemediul unei aplicații, cu ocazia unui eveniment fericit precum o nuntă sau o aniversare, percepția publicului asupra locului s-a schimbat în bine.

Arhitectul Vlad Sebastian Rusu a prezentat proiectul privind revitalizarea Parcului Feroviarilor. Proiectul presupune, pe lângă reabilitarea parcului, reabilitarea străzii Parcul Feroviarilor, amenajarea malurilor Someșului și construirea a două pasarele pietonale.

Centrul de Inovare și Imaginație Civică (CIIC) a fost lansat în urmă cu doi ani, fiind un laborator de idei, permanent, în care se dezvoltă și se testează diferitele forme de colaborare între actorii din oraș, cu scopul de a încuraja participarea clujenilor la viața orașului și de a promova discuții privind proiectele de dezvoltare urbană.

Dezbaterea CIIC din 4 decembrie a fost parte a proiectului ,,Creșterea transparenței decizionale și simplificarea procedurilor administrative pentru cetățeni – ANTO – CIIC’’.

Proiectul are două componente: 

  • design-ul, dezvoltarea si implementarea unui sistem electronic de digitalizare și simplificare a serviciilor publice oferite cetățenilor Municipiului Cluj-Napoca prin implementarea funcționarului public electronic si virtual – ANTONIA. 
  • utilizarea Centrului de Inovare și Imaginație Civică în planificarea strategică a proceselor de inovare socială, pentru creșterea transparenței decizionale și simplificarea procedurilor oferite cetățenilor municipiului Cluj-Napoca.

Mai multe detalii despre proiect găsiți pe site-ul Primăriei Cluj-Napoca, accesând ACEST link. coral