Un tv OLED (televiziune cu diode emițătoare de lumină organică) este un tip de tehnologie de afișare care utilizează OLED-uri pentru a reda imagini pe panourile utilizate pentru ecranele TV. Un televizor OLED diferă în puncte importante de alte tipuri de tehnologii cu diode emițătoare de lumină (LED), deoarece OLED nu necesită iluminare de fundal sau un afișaj cu cristale lichide (LCD) pentru a reda imagini.

Un panou OLED folosește substanțe organice – adică pe bază de carbon – ca material semiconductor pentru a afișa imagini. Panoul este creat prin plasarea straturilor subțiri de materiale organice între mai multe straturi de material semiconductor. Panoul include de obicei straturi catod, anod și conductiv, adesea împreună cu alte tipuri de straturi. Atunci când curentul electric este aplicat straturilor, materialul organic strălucește cu propria lumină, un proces numit electroluminiscență. Straturile se așează pe un substrat format dintr-un material precum sticla sau plasticul. Substratul oferă o bază pentru panou.

Culorile afișajului sunt determinate de tipurile de materiale organice utilizate pentru straturi și de modul în care sunt aranjate aceste materiale. Producătorii de televizoare folosesc diferite metode pentru a reda culorile și a îmbunătăți imaginile.

Cu toate acestea, principiile de bază sunt aceleași:

  • Fiecare pixel emite propria sa lumină.
  • Pixelii pot fi controlați individual.
  • Pixelii pot fi activați sau dezactivați la nivel individual.
  • Cantitatea de curent determină luminozitatea pixelului.

Steven Van Slyke și Ching W. Tang au fost pionieri în tehnologia OLED în anii 1980 când lucrau la Kodak. Cu toate acestea, lumea nu a văzut primul televizor OLED comercial până în 2007, când Sony și-a prezentat televizorul XEL-1, care avea un ecran cu o diagonală de doar 28cm.

De atunci, televizoarele OLED au devenit mai mari, mai bune și mai ușor de fabricat, rezultând o varietate mai mare de televizoare la prețuri mai accesibile. Mulți vânzători vând acum televizoare OLED, inclusiv LG, Samsung, Sony, Panasonic și Vizio. LG Display, o subsidiară LG, este liderul mondial în producția de panouri OLED. Multe dintre televizoarele OLED de astăzi folosesc panouri LG, chiar dacă televizorul în sine este vândut sub o altă marcă.

Care sunt avantajele și dezavantajele unui tv OLED?

Deoarece pixelii dintr-un panou TV OLED emit propria lor lumină și pot fi controlați individual, aceștia dețin mai multe avantaje față de alte tehnologii de afișare TV:

  • Pixelii OLED nu necesită iluminare din spate, rezultând panouri care sunt mai subțiri și mai ușoare decât alte tehnologii de afișare.
  • Lipsa iluminării din spate înseamnă că televizoarele OLED necesită mai puțină putere pentru a funcționa, în comparație cu alte tehnologii LED.
  • Deoarece lumina nu trebuie să treacă printr-un strat LCD, afișajele OLED acceptă un unghi de vizualizare mai larg.
  • Imaginea nu își pierde culoarea sau contrastul dacă spectatorii stau în lateral, departe de centrul ecranului.
  • Televizoarele OLED acceptă rate de reîmprospătare mult mai rapide decât alte tehnologii LED, cele mai recente modele de tv LG oferind rate de până la 240 de herți.
  • Televizoarele OLED oferă în mod obișnuit o calitate mai bună a imaginii decât alte tehnologii, redând culorile cu o acuratețe mai mare, afișând evidențierile mai precis și oferind nuanțe de negru profund.
  • Datorită calității înalte a imaginii, tehnologia OLED face posibilă crearea de panouri TV care oferă rapoarte de contrast de până la 1.000.000 la 1.

În ciuda beneficiilor televizoarelor OLED, tehnologia vine și cu mai multe provocări. În primul rând, televizoarele OLED nu sunt la fel de luminoase ca multe televizoare LED. Acest lucru poate fi un dezavantaj în camerele puternic luminate sau în camerele cu multe ferestre. Pentru mulți spectatori, totuși, acest lucru ar putea să nu fie o îngrijorare, deoarece diferența nu este de obicei foarte semnificativă.

În plus, calitatea generală a imaginii este suficient de ridicată pentru a atenua unele dintre preocupările legate de luminozitate. De asemenea, vânzătorii au luat măsuri pentru a spori luminozitatea, așa că devine din ce în ce mai puțin o problemă. Spre exemplu, sigur vei găsi un LG OLED care să aibă o luminozitate suficient de mare pentru a reda imaginile perfect în zilele cele mai însorite.