Cele mai importante lanțuri de supermarketuri din România, în ultimul an, au crescut salariile angajaților lor. În topul companiilor de profil se află Metro și Lidl. Cele două sunt urmate de Kaufland, SelGros, sau Carrefour. În afară de salarii, parte din angajații de top ai companiilor au primit și bonificații pe măsură.

Metro și LIDL ocupă primele poziții în topul salariilor din domeniu

Deși vorbim de 2020 ca un an greu din punct de vedere economic și din punct de vedere al puterii de cumpărare, companii ca Metro și Lidl au reușit profituri substanțiale. Asta înseamnă mai mulți bani în conturile celor două companii, deci, implicit și măriri de salarii.

Topul  angajatorilor cu cele mai mari salarii îi are pe cei de la Metro și Lidl în fruntea clasamentului, înregistrând potențial, cele mai mari salarii din domeniu. La nivelul anului 2020 salariul minim brut pe economie era de 2.230 de lei brut. Adică, un angajat lua în mână 1.346 de lei net. Mărirea salariului minim era făcută  începând cu ianuarie 2020.

În februarie anul trecut Lild România anunța că cel mai mic venit brut lunar plătit angajaților depășea 4.000 de lei, de la 1 martie. Comparativ, cu un an înainte, în aceeași perioadă la Lidl se înregistra un salariu de 3.500 de lei. Un angajat Lidl a primit net anul trecut 2.500 de lei. Suma reprezenta cel mai mare venit minim din sectorul local de vânzare cu amănuntul.

Metro a plătit unu salariu de aproape 3.900 de lei

Cifra include salariul, tichetele de masă, bonusurile anuale de Paște și Crăciun, precum și alte tipuri de bonusuri. De asemenea, Lidl anunța tot în februarie 2020 că-și va extinde pachetul de beneficii extinse și compensații pentru toți angajații.

Prin toate aceste măsuri, toți angajații Lidl au beneficiat de creșteri masive ale veniturilor în cursul exercițiului financiar 2020. Dacă e să comparăm salariile din Lidl cu cele Metro, vom constanta că, pe bună dreptate, nemții de la Metro Cash and Carry ocupă un loc bine-meritat în top. Anul trecut, conform INS, Metro a plătit unui salariat un salariu mediu net lunar a fost de aproape 3.900 de lei.

Kaufland, SelGros, Profi, cele mai mici salarii în 2020

Kaufland, fratele mai mic al gigantului Lidl, anunța salarii de 3.650 de lei brut, inclusiv bonuri de masă și bonusuri. În magazinele SelGros salariile sunt relativ mici, plecând de la 1.700 de lei, și ajung până la 2.350 de lei, bani dați unui coordonator de comenzi.

La aceste salarii se adaugă bonificații de cel puțin 300 de lei, în tichete valorice. În coada clasamentului se află Profi, deși într-o expansiune vizibilă la nivel național. Aceleași date INS arată că angajaților din Profi li se acordă un salariu de 2.300 de lei, iar Carrefour oferea anul trecut salarăii cuprinse între 1.100 și 3.000 de lei.

Cea mai mare rată de creștere salarială în 2020 și începutul anului 2021, fără îndoială, a avut-o Metro Cash and Carry, urmat de Lidl România. De cealaltă parte o rată și mai mare de creștere saalarială a fost înregistrată în IT. coral