Un expert canadian în domeniul alimentar susține că cea mai populară metodă de a găti legumele nu este cea mai bună opțiune. Iată argumentele sale și metoda pe care o consideră cea mai sănătoasă.

Metode comune de gătit legume

Există numeroase moduri de a găti legumele, de la fiert și prăjit în ulei, până la „tras” în unt. Ele reprezintă o parte esențială a oricărei diete. Cu toate acestea, un expert avertizează că una dintre cele mai comune metode de a le prepara ar putea face mai mult rău decât bine.

Avertismentul expertului

Dr. Keith Warriner, de la laboratorul de științe alimentare al Universității din Guelph, Canada, recomandă evitarea fierberii legumelor. „Nu este cea mai nutritivă opțiune”, spune el.

Fierberea legumelor poate duce la pierderea unor nutrienți esențiali, precum vitamine și minerale vitale pentru sănătatea organismului. „Acest proces duce la pierderea unor nutrienți precum vitamina C, acidul folic și niacina, mai ales dacă fierbeți legumele pentru o perioadă lungă de timp”, a declarat el pentru DailyRecord.

Metoda recomandată

Pentru a păstra substanțele nutritive precum „proteine, antioxidanți, vitamine, polifenoli”, Warriner recomandă schimbarea metodei de gătit. El citează un studiu din 2013 realizat de oamenii de știință de la Universitatea din Illinois, care a comparat efectele gătitului la aburi, fierberii și prăjitului legumelor.

Gătitul la aburi

S-a constatat că gătitul legumelor la aburi timp de doar trei-patru minute, până când acestea devin strălucitoare și colorate, este cea mai bună metodă pentru a păstra intacte toate vitaminele și nutrienții conținuți de acestea.

Prăjitul

Prăjirea poate fi, de asemenea, o opțiune viabilă, cu condiția ca durata de prăjire să fie scurtă și să se facă la foc mic. Înlocuirea uleiului clasic cu ulei de avocado, migdale, porumb, canola, semințe de struguri sau arahide ar putea fi benefică în acest caz.