La câteva zile după ce Guinness World Records l-a desemnat pe britanicul John Alfred Tinniswood, de 111 ani, ca fiind cel mai bătrân om din lume, autoritățile din Peru susțin că, de fapt, un bărbat din regiunea Huanuco este cu mult mai în vârstă, având 124 de ani, relatează Reuters.

Guvernul țării susține că Marcelino Abad din regiunea centrală peruană Huanuco are 124 de ani, ceea ce l-ar face de departe cea mai în vârstă persoană în viață și chiar cel mai în vârstă om care ar putea fi verificat independent pentru stabilirea recordului.

„În liniștea florei și faunei din Huanuco, Marcelino Abad Tolentino sau „Mashico” și-a dezvoltat un mod sănătos de viață și pacea interioară, reflectate în starea sa bună de sănătate și personalitatea prietenoasă”, a spus guvernul într-un comunicat.

„Acest lucru i-a permis, cu rezistență și pricepere, să depășească 12 decenii de viață, iar pe 5 aprilie tocmai a suflat 124 de lumânări”.

Autoritățile peruane spun că îl ajută pe Abad să aplice la Guinness World Records pentru verificare independentă.

„Guinness World Records primește multe cereri de la persoane care pretind a fi cea mai în vârstă persoană în viață”, a declarat un purtător de cuvânt al organismului într-o declarație scrisă pentru Reuters.

Verificarea afirmației ar implica documente oficiale și alte dovezi examinate de o echipă de experți pentru a „demonstra realizările dincolo de orice dubiu”.

În prezent, potrivit Guinness World Records, cel mai în vârstă bărbat în viață este un britanic în vârstă de 111 ani, care a obținut titlul luna aceasta după moartea unui bărbat venezuelean care avea 114 ani. Cea mai în vârstă femeie în viață are 117, în timp ce cea mai în vârstă persoană verificată vreodată a ajuns la 122 de ani.

Abad, care s-a născut în micul oraș Chaglla, a trăit fără a atrage atenția până când guvernul peruan l-a identificat în 2019, asigurându-i un act de identitate și o pensie.

Sărbătorind 124 de ani pe 5 aprilie, Abad spune că secretele sale pentru o viață așa lungă includ o dietă bogată în fructe, precum și în carne de miel, potrivit unui comunicat emis de autorități.

Centenarul și-a făcut obiceiul de a mesteca frunze de coca, o tradiție în comunitățile andine din Peru.

Abad locuiește acum într-un azil de bătrâni, unde de ziua lui a primit o sărbătoare specială, completată cu un tort aniversar cu o figurină asemănătoare lui.

  coral